In China zijn ze er dol op: vogelnestsoep, een echt kostbare delicatesse, gemaakt van het speeksel van zwaluwen. Als de reis er bijna op zit, is het tijd om het driegangenmenu te bereiden.
Een vogelnest is een broedplaats voor vogels. Het nestmateriaal wordt verzameld uit de omgeving en bestaat in de regel uit organisch materiaal zoals takjes, grassprieten en bladeren. Het biedt de vogels een veilige plaats om hun eieren in te leggen en hun nakomelingen te voeden tot ze zelfstandig kunnen vliegen.
Chinese vogelnestjes
De eetbare vogelnestjes zijn gemaakt door verschillende soorten vogels (vaak zwaluwen), maar niet met behulp van takken, maar met het speeksel van de vogels. Iew! De nestjes veranderen in een slimy, gelei-achtige textuur wanneer ze worden opgelost in water. Zo ontstaat er een soep.
Een vogel bouwt een stevig nest om zijn eieren beschermd in te kunnen leggen. Het mannetje komt aan met materiaal, het vrouwtje verwerkt dat.De basis bestaat uit grote takken en wordt steeds verfijnder, met een kommetje bovenin. Zo'n nest is echt een knap staaltje bouwkunst.
De huiszwaluw bouwt oorspronkelijk van klei en zand een komvormig nest tegen rotswanden. Maar huizen van baksteen en beton voldoen ook prima. De huiszwaluw is bij ons dan ook een echte cultuurvolger geworden.
Het nest van een huiszwaluw wordt gebouwd van aarde en klei, maar net wat voorhanden is, vermengd met zwaluwspeeksel. Zo wordt snavel voor snavel een halve bol tegen de muur gemetseld, met maar een kleine opening.
De gierzwaluw maakt zijn nest in donkere holten van allerlei gebouwen. Het is een slordig samenraapsel van materiaal dat hij uit de lucht plukt.Dat plakt hij bijeen met speeksel. het gebeurt zelfs dat hij in het nest een verdroogd, dood jong van een vorig broedseizoen verwerkt.
Een beginnend wespennest herkennen is relatief eenvoudig. Het ziet er namelijk uit als een klein nestje met raten, zonder papieren omhulsel. Op die raten zie je misschien wel één grote wesp lopen: dat is de wespenkoningin. Zij legt eitjes in het nest en vliegt soms weg om voedsel te zoeken.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Het vrouwtje neemt de nestbouw voor haar rekening. Ze bouwt in drie dagen (maximaal 18 dagen) een strakke diepe kom die precies past vork van takken. Het materiaal bestaat uit korstmos, mos, gras en veren die bij elkaar worden gehouden met spindraden. De nestkom wordt met spindraden verankerd aan de takken.
Deze eetbare vogelnestjes op Java heten de sarang burung, zijn van een allereerste kwaliteit en beroemd over de heel wereld. Ze worden verkocht in China, Thailand, Maleisië, Singapore en op enkele plaatsen op Java, Sumatra, Celebes en Bali.
De liefhebbers van vogelnestjes moeten inderdaad grif betalen voor de lekkernij. Een kommetje vogelnestjessoep kost in Maleisië ongeveer 60 ringgit, zo'n 15 euro. Een groothandelaar in China betaalt voor een kilo schoongemaakte nestjes volgens Chua omgerekend een slordige 7300 euro.
Paren broeden alleen, maar andere nesten bevinden zich soms dichtbij, bijvoorbeeld in nestkasten in dezelfde boom op 3-4 meter afstand. Is een holenbroeder. Het nest wordt door het vrouwtje gemaakt en bestaat uit plantaardige materialen, grassen, mos, dierenhaar, wol en veertjes.
Gehakt kan over het algemeen ongeveer 1 à 2 dagen na de aankoop in de koelkast bewaard worden. Rauw gehakt, dus onbereid gehakt, moet zo snel mogelijk gebakken of op een andere manier bereid worden. Bereid gehakt blijft namelijk net wat langer goed dan onbereid gehakt.
Van vogels die hun nest na de broedtijd verlaten mag het nest gewoon verwijderd worden. Bij vogels die het hele jaar gebruik maken van het vogelnest kun je het beste bij de gemeente informeren wat te doen. Het zomaar verwijderen van nesten is volgens de Wet een strafbaar feit.
Voor mij is dit een beetje nostalgie, als kind at ik al super graag vogelnestjes. Dus heb ik er vandaag nog eens gemaakt, want dan kan ik er onmiddellijk meerdere maken en dan invriezen om later in de week van te genieten. Om de vogelnestjes gezonder te maken, kies ik ervoor om deze te maken met kalfsgehakt.
Magnetische velden, astronomie en bakens in het landschap
In het zuidelijk halfrond gebruiken ze het zuiderkruis). Daarnaast gebruiken ze ook de krachtlijnen van het magnetisch veld van de aarde. In de ogen van vogels zit de stof chryptochroom, die hen in staat stelt het magnetisch veld van de aarde te 'zien'.
Dat geldt ook voor de toekomstige vogelmoeder. Daarom legt ze haar eieren niet allemaal tegelijk, maar stuk voor stuk, meestal met tussenruimte van een etmaal. De meeste grote vogelsoorten, zoals de ooievaar, leggen slechts eens in de twee dagen een ei, bij enkele soorten is de tussenruimte nog groter.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
Is een steek van een hoornaar gevaarlijk? Alleen als u allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp.
Gierzwaluwen zijn de dolfijnen van de lucht. Ze doen alles al vliegend: slapen, eten, paren… Enkel om hun jongen groot te brengen komen ze 'aan land'.
Gierzwaluwen zijn geen echte zwaluwen! De gierzwaluw behoort tot de familie: de Apodidae. De echte zwaluwen ( de familie: de Hirundidae) zijn kleiner en kunnen vanaf de grond opvliegen. De naam gierzwaluw is in onze taal dan ook slecht gekozen.
De gierzwaluw (Apus apus) behoort tot een aparte vogelgroep want hij is niet verwant met echte zwaluwen. Hij is groter en heeft langere vleugels dan zwaluwen. Hij vliegt òf met snelle vleugelslagen òf in snelle glij- en zeilvluchten. Dit is anders dan bij zwaluwen.