Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Soms duurt dat eventjes. Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Als de schelp meer dan 3 millimeter open staat, kun je het beste het volgende trucje toepassen: geef de mossel een flinke tik op het aanrecht. Als de schelp dichtgaat, leeft de mossel nog en kun je de mossel nog gewoon opeten. Zo niet, dan is het diertje dood en is eten écht af te raden.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Kapotte schelpen verwijs je best rechtstreeks naar de vuilbak. Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is het diertje dood en kan je het niet meer opeten.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open.
Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Met mosselen kan volop gevarieerd worden. 1 kilo mosselschelpen bevat ongeveer 200 gram mosselvlees. Eet men mosselen traditioneel dan wordt uitgegaan van 1 kilo mosselschelpen per persoon. Bij gebruik van mosselen in andere gerechten volstaat 100 gram mosselvlees per persoon.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
De extra plus bevatten meer dan 70 mosselen per kilo. Dan heb je de doorsnee warenhuismossel, de super, met 60 tot 70 mosselen per kilo, dan de imperial (49 tot 59 mosselen per kilo), de jumbo (43 tot 48 mosselen per kilo) en als grootste de goudmerk (35 tot 42 mosselen per kilo).
Zeeuwse mosselen kunt u na aankoop het beste, gewoon in de verpakking, in de groentelade van uw koelkast bewaren. Mosselen zijn levende beestjes. Zorg er daarom voor dat er voldoende lucht in de verpakking kan komen. Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open.
Verse mosselen in de schelp kan je niet invriezen. Je kan de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Het kleurverschil heeft niets te maken met het geslacht van de mossel. Dat is een fabeltje. De ene mossel heeft al wat meer pigment dan de andere, maar ze zijn beide net zo smakelijk. Laat je dus niet afleiden door kleur: mosselen moeten in de eerste plaats lekker smaken.
Een verbod op mosselen lijkt ze minder van belang te vinden, omdat ze ten onrechte denkt dat die 'al dood' zijn. Ondanks die misser, ook mosselen kook je levend, weet Oskam het zeker: 'Alle schaal- en schelpdieren leggen dezelfde lijdensweg af' als ze in de pan belanden.
Leg ze in een emmer, bedek ze met een natte doek en daarbovenop ijsblokjes. Bewaar ze op een koele plaats. Als het ijs gesmolten is, giet je het water af en vervang je het ijs. De mosselen mogen niet in het water liggen, anders verdrinken ze.
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Volgens het landelijke platform Milieucentraal mogen mosselschelpen bij het groente-, fruit- en tuinafval. Let op: vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Het is dus slim om ze in een bak te gooien die binnenkort geleegd wordt óf om ze in krantenpapier te wikkelen.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.