Ben je als Belgisch burger aangesloten bij het ziekenfonds en heb je moeilijkheden met betalingen voor de tandarts? Dan ga je best eerst na of je in aanmerking komt voor verhoogde tegemoetkoming.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Kosten facings
De verschillende voordelen van porseleinen en composiet facings hadden we al genoemd. Maar aan welke kosten moet je dan denken? Het is bij ons mogelijk om in (maximaal 8) termijnen te betalen.
Raadplegingen. Een raadpleging bij een geconventioneerde tandarts kost tussen 21,60 euro ( gewone raadpleging) en 29,98 (huisbezoek). Die bedragen worden voor minderjarigen volledig terugbetaald.
Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn. Ook informeert hij of zij over de kosten. Aan de hand van al deze informatie denk je rustig na over een eventuele behandeling.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een tandartsbezoek met verzekering of zonder verzekering. In beide gevallen kunt u langs gaan bij de tandartspraktijk. Met een tandartsverzekering worden uw kosten deels of helemaal vergoed. Komt u langs zonder verzekering, dan moet u de kosten zelf betalen.
De vulling van eenvoudig gaatje kan vanaf maart 48,5 euro in plaats van 32 euro kosten. Enkel bij minderjarigen en mensen met een laag inkomen mag niet afgeweken worden.
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Hoeveel kost een tandimplantaat? Voor een kroon betaal je zo'n 750 euro. Voor een implantaat kan dat oplopen tot 2.000 euro en meer.
Tandheelkundige hulp tot 18 jaar zit in de basisverzekering
De meeste tandheelkundige hulp voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Volwassenen hebben hiervoor een aanvullende verzekering nodig, die (deels) de kosten dekt. Maar die is vaak onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen.
Mondzorg voor verzekerden vanaf 18 jaar
De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.
Voor een dergelijke behandeling geldt een verplichte eigen wettelijke bijdrage van 25% van de factuurkosten. Over het resterende bedrag dien je het verplichte of vrijwillige eigen risico te betalen. De kosten die na aftrek van de eigen bijdrage en het eigen risico overblijven worden vanuit je basisverzekering vergoed.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De periodieke controle bij de tandarts kost in 2023 € 22,91 per bezoek. Over het algemeen zijn is de gemiddelde Nederlander behoorlijk wat geld uit als je dit op jaarbasis gaat berekenen. Zonder een verzekering zal je de kosten volledig uit eigen zak moeten betalen.
De rekening van de tandarts wordt voor verzekerden tot 18 jaar meestal betaald door de zorgverzekeraar, omdat deze zorg onder de basisverzekering* valt. Ga je net na je 18e verjaardag naar de tandarts, dan wordt de rekening niet zonder meer vergoed door de zorgverzekeraar.
De kosten van een behandeling bij de spoedtandarts bedragen meestal tussen de 50 en 200 euro en zijn uiteraard afhankelijk van wat er moet gebeuren, maar zullen zelden meer dan 250 euro bedragen. U kunt de tandarts altijd vragen wat de behandeling zal gaan kosten.