Op moderne kaarten wordt het noorden haast altijd boven afgebeeld, het zuiden beneden, het westen links en het oosten rechts. Bij een kaart van Antarctica is meestal de nulmeridiaan boven. Bij sterrenkaarten is ook het noorden boven en het zuiden beneden, maar het westen is rechts en het oosten links.
Bepaal de windrichting met een wijzerhorloge en de zon.
Op het zuidelijk halfrond wijs je met de aanduiding voor 12 uur naar de zon, waarbij het middelpunt tussen deze aanduiding en de uurwijzer het noorden zal zijn. Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker.
Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.
Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden. Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
De poolster staat ongeveer halverwege tussen de centrale ster in Cassiopeia en de kleine Beer. Trek een denkbeeldige rechte lijn tussen de poolster en de grond. Deze richting is het ware noorden en als je nu een vast punt in de verte kunt vinden, kun je jezelf daar naartoe begeleiden.
Op een kompas staan ook letters. De O staat bijvoorbeeld voor oosten. En ZW voor zuidwesten. Een kompas is een handig hulpmiddel om je richting mee te bepalen.
De noordpool en de kompasnaald trekken elkaar aan. En dus wijst de kompasnaald altijd naar het noorden. Door een kompas weet je dus altijd waar het noorden is. Met een windroos kun je nu alle andere windrichtingen bepalen.
Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag; Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
Dit is de ideale ochtendtuin. Met name 's ochtends schijnt de zon in de tuin, wat zorgt voor een heerlijke zonnige ontbijtplek. Een tuin op het oosten zal 's avonds geen zon meer hebben, tenzij de tuin lang is. Door de draaiing van de zon ontstaan er vanzelf verschillende zon- en schaduwplekken.
De zon komt op in het oosten, draait in de middag naar het zuiden en gaat onder in het westen.
Zorg dat je horloge op zonnetijd staat. Richt de kleine wijzer richting de zon. Het midden van de "kleinste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het zuiden. Het midden van de "grootste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het noorden.
Bij een oostenwind komt de wind uit het oosten en waait in de richting van het westen. Bij een zuidenwind komt de wind uit het zuiden en waait in de richting van het noorden en bij een westenwind komt de wind uit het westen en waait in de richting van het oosten.
Het grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan de Bondsrepubliek Duitsland, in het zuidoosten aan het Groothertogdom Luxemburg, in het zuiden en zuidwesten aan Frankrijk; in het noordwesten aan de Noordzee.
Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken. Zo zie jij een ouderwets kompas op je scherm, al geven de meeste telefoons wel iets meer informatie weg.
De kompasroos is verdeeld over 360º met hierin de 4 windstreken; Noord, Oost, Zuid en West. Daarbij ligt het oosten op 90º, het zuiden op 180º, het westen op 270º en tenslotte het noorden op 360º / 0º. Hoe je de behuizing van het kompas ook zult draaien, de naald zal ten aller tijde het magnetische noorden aanwijzen.
Met een kompas bepaal je waar het noorden is. De kompasnaald is een magneet die naar het magnetische noorden wijst. Rond de naald zit een ring (kompasroos), die gedraaid kan worden en waarop de richtingen zijn weergegeven in een cirkel van 360 graden (noord = 0/360°; oost = 90°; zuid = 180°; west = 270°).
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
Het probleem is dat Google Maps alle gegevens verzamelt en die koppelt aan een persoonlijk profiel of beter gezegd, een volledige tijdlijn. Hoewel je de accountinstellingen van Google kunt bekijken en een deel van deze verzamelde gegevens kunt verwijderen, doen de meeste mensen daar geen moeite voor.
Gps aan- of uitzetten (Android-telefoon)
Veeg van rechts naar links over het snelmenu op meer opties in beeld te krijgen. Als de locatievoorziening aanstaat is het pictogram boven 'Locatie' blauw. Tik op het pictogram om de optie aan of uit te zetten.
Het noordoosten wordt dus gezien als de plaats die iets ligt ten noorden van waar de zon opkomt, niet als de plaats die ten oosten ligt van de richting van de magnetische pool.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
De provincie Drenthe is gelegen in het noordoosten van Nederland. De provincie ligt vlak onder Groningen en grenst in het oosten aan de Duitse deelstaat Nedersaksen. De provinciehoofdstad is Assen. Dit is tevens de stad met de meeste inwoners in Drenthe.