Na het KSO kan de jongere een beroep uitoefenen of overstappen naar het hoger onderwijs. Het TSO besteedt aandacht aan algemene en technisch-theoretische vakken. Na het TSO kan de jongere een beroep uitoefenen of overstappen naar het hoger onderwijs. Bij deze opleiding horen ook praktijktlessen.
Het kunstsecundair onderwijs (kso) is een van de vier onderwijsvormen in de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap.
Het kan zijn dat je kind in het secundair onderwijs wil veranderen van studierichting, onderwijsvorm (ASO, TSO, KSO, BSO) of leerjaar. Dit kan in dezelfde school zijn maar ook als je kind van school verandert. Dit is wel aan een aantal voorwaarden gebonden.
Naast de leerlingen die doorstromen naar het hoger kunstonderwijs, start ook nog 25% van de afgestudeerden uit KSO Woordkunst-Drama in een professionele bachelor meestal in een sociale richting of onderwijs. Ook daar is het studierendement met 62% méér dan gemiddeld.
De richting Technisch Secundair Onderwijs (TSO) bestaat uit algemeen vormend en beroepsgericht onderwijs. Duur: 6 jaar. Inhoud: algemeen vormende vakken en praktische vakken (technisch/economisch/administratief). De praktische vakken vormen vaak een klein percentage van het totale vakkenpakket.
Je wordt niet voorbereid op een specifiek beroep. Het ASO legt vooral een stevige basis voor het volgen van hoger onderwijs en de meesten kiezen er dan ook voor om verder te studeren na het ASO. In het technisch secundair onderwijs (TSO) gaat de aandacht vooral naar algemene en technisch-theoretische vakken.
Ja, dat mag. Elke leerling met een diploma secundair onderwijs (aso, bso, kso, tso) mag naar het hoger onderwijs. Let op: als je een richting volgt in het beroepsonderwijs (bso) dan moet je eerst een specialisatiejaar (7e jaar) volgen om je diploma te halen en te kunnen verder studeren.
"Veel ouders vrezen ook dat een artistieke richting te gemakkelijk is, omdat iedereen wel een beetje kan tekenen of dansen. Maar die vakken zijn net veeleisend, omdat er veel praktijkopdrachten aan gekoppeld zijn, buiten de vaste schooluren. KSO-leerlingen zijn bijvoorbeeld niet vrij op woensdagnamiddag."
Je behaalt je getuigschrift of diploma als je 50% hebt voor alle vakken van je studierichting. Je krijgt meteen een melding via het EC-platform.
Eerste leerjaar derde graad
Je kunt starten in het 1ste leerjaar van de 3de graad (5 KSO) als je ofwel: geslaagd (A- of B-attest) bent in het 2de leerjaar van de 2de graad ASO, TSO of KSO. Ingeval van een B-attest word je niet toegelaten tot bepaalde studierichtingen.
Eenmaal je je diploma secundair onderwijs op zak hebt, kan je kiezen om te gaan werken maar je kan ook verder studeren. Dat wil zeggen dat je naar een hogeschool of een universiteit kan gaan om een bachelor en/ of een master te behalen. Dat kan niet alleen na een tso-richting, maar evengoed na een bso-richting.
In het BSO bestaan heel wat 7e jaren (derde leerjaren van de derde graad BSO). Het volgen van zo'n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs.
De meeste van onze leerlingen studeren verder na de kunsthumaniora. Je krijgt een volwaardig diploma secundair onderwijs. Hierdoor kan je in principe alle opleidingen aanvatten, al is enig realisme wel belangrijk bij het maken van de studiekeuze. Verder studeren kan zowel in het hoger kunstonderwijs als daarbuiten.
Onderwijs in kunst, cultuur en erfgoed levert een waardevolle bijdrage aan de algemene en persoonlijke vorming. Leerlingen verwerven kennis, houding en vaardigheden van muziek, dans, drama, beeldende kunst, literatuur en cultureel erfgoed. Ze leren kunst te maken en mee te maken: te verbeelden en te beleven.
Mag elke leerling die afstudeert naar de hogeschool of universiteit? Ja, dat mag. Elke leerling met een diploma secundair onderwijs (aso, bso, kso, tso) mag naar het hoger onderwijs. Wat zijn mijn rechten?
De opstroomoptie is bedoeld voor leerlingen die na 2B willen doorstromen naar 2A of naar het derde jaar ASO, KSO of TSO. Sommige basisopties worden opgedeeld in pakketten. De school kan leerlingen laten kennismaken met de volledige basisoptie of met één of meer pakketten.
Er zijn verschillende soorten hogeronderwijsinstellingen: universiteiten, University Colleges en Institutes for International Education voor wetenschappelijk onderwijs (wo); hogescholen voor hoger beroepsonderwijs (hbo).
Reacties. Geneeskunde, de opleiding tot dokter, arts, kan je alleen studeren aan de universiteit. In Vlaanderen staat de studie Geneeskunde open voor al wie een diploma secundair onderwijs (of gelijkwaardig) bezit en slaagt in een toelatingsproef.
De logische onderbouw is de richting Humane wetenschappen in de 2de graad ASO. Alle studierichtingen van het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) bereiden enkel voor op verder studeren in het hoger onderwijs.
Er zijn verschillende mogelijkheden in verder studeren, zo kan je bijvoorbeeld studeren en werken tegelijkertijd! Je kan ook bijvoorbeeld eerst een korte opleiding volgen, een aantal jaar werken en nadien met die centjes een hoger diploma behalen.
Kun je met BSO dokter worden? Maar de enige groep die ergens een 100 procent slaagscore behaalt, is die van de TSO/BSO'ers die geneeskunde aanvatten. De drie studenten die dat tussen 2001-2007 riskeerden, slaagden alledrie.
Moet ik om bij de politie te gaan eerst een diploma master in de criminologie behalen? Je kan aan de slag in het basiskader (inspecteur) als je beschikt over een diploma voltijds secundair onderwijs en slaagt voor de selectieproeven. De politieschool is dan 1 jaar en 6 maand probatiestage.
Na het halen van hun middelbaar diploma BSO moeten jongeren die willen verder studeren dus nog een 7de jaar afleggen. Zo kan je toch nog naar de unief of de hogeschool met een diploma BSO Kantoor-Logistiek of BSO Kantoor-Kantooradministratie.