Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant. Gebalanceerde meststof geeft de plant de voeding die hij nodig heeft.
Zaaibeschrijving: Zaden aanschuren met schuurpapier en 48 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond. De grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen (bijv. in de zon of in de buurt van een kachel).
De Cavendish is de belangrijkste soort voor onze eetbare bananen. De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten.
De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Zaai de zaadjes met een minimale afstand van 4 centimeter zodat ze bij het kiemen plaats genoeg krijgen en elkaar niet verdringen. Juiste temperatuur: Bananenzaden hebben een hoge temperatuur nodig om te kiemen. Minimaal 25°C moet toch in acht genomen worden.
Bananen algemeen
In feite is het zaaien van bananen niet veel anders dan dat van andere planten, wel hebben de zaden wat langer nodig in vergelijking tot afrikaantje en zonnebloem en heben ze het graag wat warmer. De combinatie van lang en warm is lastig, met name in combinatie met vocht.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.
De Beste standplaats voor de Bananenplant is op een plek met veel zonlicht. Dit is de tropische kamerplant immers gewend in de natuur. Daarom een tip van onze kweker Aad: “de beste Bananenplant standplaats is 2 meter voor een raam op het zuiden. Laat hem maar lekker genieten van de zon!
Je kunt de bananen ook binnen planten.
Je zult de bananenboom moeten planten in een pot of kist die groot genoeg is voor de volwassen boom, of je zult de bananenboom na verloop van tijd naar een grotere pot moeten transplanteren. Gebruik altijd een pot met een afvoergat op een plek waar het water goed kan weglopen.
De bananenplanten zijn planten die heel snel kunnen groeien, maar hebben daardoor wel een beetje extra voeding nodig. In de zomer moet je de plant dan ook extra voeding geven anders stopt de plant met groeien. Geef de Musa Basjoo groene- of universele kamerplanten voeding.
Mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel… Gooi zaden en pitten niet langer weg, maar laat ze kiemen!
Een bananenplant heeft geen stam maar bestaat eigenlijk helemaal uit bladeren. Daar groeit een bloemknop aan. Deze knop bestaat uit wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan. De bananenplant heeft veel zon nodig.
Groei en verzorging
Een bananenplant bestaat uit een schijnstam waaruit de bladeren zich één voor één ontwikkelen. Pas als het hele blad te voorschijn is gekomen, ontvouwt het zich. Hierna ontwikkelt zich meteen een volgende. De wortels zijn rizomen of wortelstokken.
Een bananenplant kopen kan je bijna overal doen, zowel bij de plantenafdeling van de Lidl tot het gespecialiseerde tuincentrum. Maar een bananenplant in de tuin plaatsen kan alleen maar als de temperatuur hoog genoeg is in de zomer, want alleen in de tropen voelt deze bijzondere plant zich buiten thuis.
Een banaan groeit aan een bananenplant. De bladeren van een bananenplant staan in een spiraal. Deze plant kan wel meer dan drie meter hoog worden! Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet.
De banaan wordt wereldwijd bedreigd door twee schimmels: een bodemschimmel en een bladschimmel. De productie staat door de bananenziekten Black Sigatoka en Panama disease onder zware druk. Beelden van de Nederbanaan.
Vermeerdering en verpotten
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Kies de juiste Bananenplant voor buiten
Deze kan wel naar buiten, maar enkel in de zomer. Als je jouw Bananenplant permanent buiten wilt laten staan moet dat dus de juiste soort zijn. De meest gekozen zijn de Musa Basjoo en de Musa Sikkimensis. Deze kunnen temperaturen tot onder de -15°C verdragen.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
De bananen worden geteeld op bananenplantages. Op deze plantages wordt nooit iets anders geteeld dan bananen. Bananen krijgen hun specifieke kromme vorm, omdat ze in een tros hangen en omhoog willen groeien. Dat is overigens niet zo omdat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien.
Haal dan de schillen eruit en vul het aan met nog 4 delen water. Geef dit water 1 keer per maand als plantenvoeding aan uw planten. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen houden hiervan. Ook kamerplanten zijn gebaat bij bananenschillen.