Raak het bultje niet aan en knijp het niet uit. Leg een paar keer op een dag een warm washandje op je ooglid. Zodra het bultje opengaat, is de pijn over. Bel je huisarts als het bultje na 2 weken niet kleiner is.
Een talgklier in uw ooglid kan verstopt raken door opgedroogd huidsmeer (talg). De talg kan dan moeilijker naar buiten, waardoor het opstapelt in de talgklier. Dit veroorzaakt een bultje aan de binnenkant van uw ooglid, wat ook te zien is aan de buitenkant van uw ooglid.
Het strontje breekt na een tijdje open, waarna het indroogt en geneest. De pijn verdwijnt dan ook. Tot het strontje helemaal over is, kan het helpen om meerdere keren per dag een warm kompres op je oog te leggen: Maak een schoon washandje of wattenschijfje nat met warm water.
Wat kunt u zelf doen? Om van het chalazion af te komen, is het aan te raden om zo kort mogelijk na het ontstaan van het chalazion warme kompressen op de oogleden te leggen en daarna het chalazion te masseren. U maakt hierdoor de dikke, vette talg warm zodat het vloeibaarder wordt, net zoals een klontje boter in de pan.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
De randen van uw oogleden zijn rood en dik.Tussen de wimpers kunnen velletjes en korstjes zitten.Uw ogen voelen droog en branderig.Uw ogen kunnen jeuken.
Een hordeolum ('strontje') is een ontstoken talgkliertje in de ooglidrand of in het ooglid.
Behandeling van strontje in het oog
Vaak verdwijnen ze binnen twee weken vanzelf. In de meeste gevallen doordat het puskopje opengaat. De pus loopt er dan uit en de pijn verdwijnt onmiddellijk.
Een strontje of stye (hordeolum) is een rode bult, een soort van puistje, die zich aan de buitenste rand van het ooglid vormt. Uw wimpers hebben veel kleine olieklieren, vooral rond de wimpers.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Het gaat vaak binnen 2 weken vanzelf weg. Artsen noemen het een hordeolum of een strontje.
Onthoud dat strontjes meestal ontstaan door blootstelling aan bacteriën. Daarom is volgende belangrijk: – Raak het strontje niet aan, knijp er niet in, wrijf er niet over en probeer het niet uit te duwen. Je zou de infectie namelijk kunnen verspreiden of je traankanaal of zelfs je oog kunnen beschadigen.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
De arts draait het ooglid binnenstebuiten met een klemmetje.De arts maakt een sneetje in het bultje en maakt het bultje leeg.Dan maakt de arts het klemmetje weer los. Je krijgt zalf met medicijnen in je oog (antibiotica).
Een chalazion verdwijnt meestal binnen 2 weken na een corticosteroïdinjectie. Ook na incisie en curettage zal binnen 2 weken duidelijk zijn of het chalazion verdwenen is.
Een chalazion is onschuldig en gaat meestal vanzelf weg binnen 6 weken. Soms verdwijnt het bultje niet vanzelf. Of wordt het groter en pijnlijk. Dan kunnen we de zwelling weghalen.
Het is niet aangeraden om een pukkel uit te knijpen omdat dit kan leiden tot infectie of littekens. Ook kan het knijpen in een pukkel leiden tot beschadiging van de huid waardoor littekens kunnen ontstaan. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes wanneer je een pukkel hebt.
Wanneer de talg niet aan het huidoppervlak eruit kan komen en er bacteriën in de talgklier komen, zal er een ontsteking ontstaan – en dan heb je een puistje. Een typisch puistje is rood en gezwollen en gevuld met gele pus die eruit komt als het puistje openbarst.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Een hordeolum is een abces in een kliertje van het ooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Bij een hordeolum wordt het ooglid rood en dik en is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.
De uitgang van de talgklier raakt verstopt, bijvoorbeeld door een propje ingedroogd huidsmeer (talg). De talg kan dan niet meer naar buiten komen hoopt zich op in het kliertjes. Er ontstaat een bobbeltje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriële ontsteking (infectie).
Een chalazion of ook wel “weeroog” genoemd is een ontsteking ter hoogte van een traankliertje in het ooglid. Dit geeft typisch een afgelijnde ronde zwelling, die in de acute faze rood en pijnlijk is. In de acute faze heet zo'n absces ook wel een hordeolum. Men kan dit het beste vergelijken met een grote puist.
Een tipoog is een pijnloze zwelling in het ooglid. Dit wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van één van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt. Hierdoor ontstaat een ontsteking en een gezwollen ooglid. Meestal verdwijnt dit binnen 6 weken spontaan.
Rode ogen, vooral de binnenkant van uw oogleden en het oogwit kunnen rood zijn. Tranende ogen. Pus en slijm aan de binnenkant van uw oogleden.
Ijsklontjes; De goedkoopste oplossing tegen zwelling is om je ogen af te koelen met ijsklontjes of twee (eet)lepels die kort in de vriezer hebben gelegen. Dat werkt zo: door de plotselinge kou trekken de bloedvaten samen waarna de zwelling snel zal verminderen.