Inuline wordt verkregen door de extractiemethode, meestal van cichorei, aardpeer (artisjok van Jeruzalem), paardenbloemwortel en ook van agave. De bron van inuline, hoewel het in kleinere hoeveelheden aanwezig is, is ook artisjok, tarwe, uien, bananen en dadels. Deze stof heeft een neutrale smaak en geur.
Agave inuline is een 100% natuurlijke prebiotica en bestaat voor 88% uit vezels en wordt niet door de dunne darm opgenomen. Van nature een licht zoete smaak en bevat weinig suikers.
Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd..
Inuline is een keten van fructose moleculen (2-60 units), wel of niet eindigend op een glucose molecule, verbonden met een beta-2-1 binding welke resistent is voor menselijke enzymes. Hierdoor is inuline voor de mens onverteerbaar doorheen het maag-darm stelsel.
Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden (bijvoorbeeld alant (Inula), cichorei, aardpeer, bataat, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok). Het wordt opgeslagen in de vacuole van plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant.
Het is een natuurlijke zoetstof en een probioticum en is daarom goed voor onze spijsvertering. Een ander onderzoek wees uit dat cichorei ook een gunstige invloed heeft op het LDL of wel het 'slechte' cholesterol en dat het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor verkleint het risico op diabetes.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er hele kleine gaatjes in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Het gevolg is een cascade van elkaar beïnvloedende reacties, waardoor uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat.
Jacob Hooy Inuline Poeder kopen bij Holland & Barrett.
Cichorei en inuline
Die reserve is inuline, ook cichoreiwortelvezel genoemd. Voor de plant een bron van energie, voor ons een 100% plantaardige vezel. Onze voorouders uit de steentijd aten wel 135g inuline per dag, volgens paleontologen.
Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.
Het beste inuline-supplement als zoetstof
Het inuline-poeder van Now Foods bevat vezelrijke koolhydraten die afkomstig zijn uit fruit, groente en kruiden. De prebiotische functie stimuleert de groei van de vriendelijke en gezonde darmbacteriën voor een goede darmgezondheid.
Inuline dosering
Als je besluit inuline te gaan gebruiken, begin dan met kleine doses tussen 2-3 g per dag gedurende de eerste twee weken, gevolgd door kleine verhogingen van 1-2 g per week tot een dosis van ongeveer 10 g per dag.
Hoe wordt Inuline gebruikt
Los inulinepoeder op in een beetje (warm) water of doe het bijvoorbeeld door de yoghurt. De smaak van inuline is vergelijkbaar met die van suiker. Inuline is goed oplosbaar. Bij aanvang van gebruik van Inuline kan in sommige gevallen winderigheid of gasvorming ontstaan.
Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden je lichaam vrij van vrije radicalen.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
De Beukelaar Cichorei grof 500 gram BEL bestellen | ah.nl.
Psylliumvezel. Psylliumvezels zijn een mooi voorbeeld van een prebioticum. Het fungeert als bulkstof met niet-verteerbare vezels en daar houden je darmbacteriën van.
Probiotica zijn de goede lichaamsondersteunende bacteriën die in je darmen leven en essentieel zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Prebiotica is een verzamelnaam voor de 'voeding' voor die goede bacteriën, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en België is de plant echter al vele eeuwen lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Cichorei komt voor in wegbermen, maar ook langs dijken, in droog grasland, bij muren en op vuilnisbelten kan ze worden aangetroffen.
Andijvie (Cichorium endivia) is nauw verwant aan witlof en is een eenjarig bladgewas. Gedurende het hele jaar is de groente beschikbaar. Mogelijk is dit een kruising tussen de wilde cichorei en de witlof. Andijvie kan gekookt en rauw gegeten worden.