Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden dekvloer, en 45 mm voor anhydriet.
De noppenplaten kunnen worden gelegd op een cementen vloer, maar u kunt er ook voor kiezen om Fermacell vloerplaten te laten leggen. Deze platen zijn een goed alternatief voor cement.
Bij een dekvloer op een bezemschone vloer moet de totale dikte van de dekvloer, exclusief tegel, minimaal 4 cm te zijn. Inclusief tegel is dit 5 cm. Bij toepassing van linoleum of tapijt wordt uitgegaan van een dekvloerdikte van 5 cm.
De maximale dikte is 5,5 cm. Heb je geen zwevende dekvloer, dan moet de dekvloer boven de leidingen minimaal 2,5 cm en maximaal 3 cm dik zijn.
Vloerverwarming op noppenplaten dient afgewerkt te worden met een zandcement dekvloer met een minimale dekking van 3cm óp de buis. Hierdoor dient u rekening te houden met een opbouwhoogte van minimaal 61mm (31mm noppenplaat + 30mm dekvloer óp de buis).
Indien in een cemendekvloer leidingen en/of buizen, waaronder ook vloerverwarming wordt verstaan, worden aangebracht moet de dikte ervan boven deze leidingen of buizen minimaal 20 tot 25 mm bedragen. Bij een cementvloer met een toplaag moet de dekking minimaal 28 mm bedragen.
Gemiddelde dikte van zandcement bij een halfdroog systeem
Op de isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming komt een dunne afwerkcementvloer. Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'. In dat geval is de minimale dikte van de vloer 6 cm, tenzij er wapening wordt aangebracht, dan is iets dunner nog wel mogelijk.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
Met noppenplaten is vloerverwarming aanleggen erg gemakkelijk en snel. Je kunt tegelijkertijd je vloer isoleren als je noppenplaten met EPS kiest. Noppenplaten houden de warmte lang vast en dat betekent dat je meer bespaart.
Idealiter heb je minstens 8 cm vloerisolatie onder je vloerverwarming nodig, maar alles hangt af van de beschikbare opbouwhoogte.
Tackerplaten zijn EPS-platen van minimaal 20 mm. en maximaal 50 mm. dik, waarop vloerverwarmingsbuis wordt vastgeniet wordt met speciale kunststof nagels.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Bij een zwevende dekvloer bestaat er door een flexibele tussenlaag met de constructievloer (draagvloer) en met de wanden geen direct contact. Lamellenparket, maar ook laminaat zijn voorbeelden van zwevende dekvloeren.
Dit betekent dat in het gehele appartement, dus ook in de badkamer, een zwevende dekvloer moet worden aangebracht. Ook voor badkamers geldt dat de ontvangstruimte de eis bepaalt. Die is in een badkamer 5 dB minder dan in een verblijfsruimte. Ook als het geluid uit een ander appartement uit de woonkamer komt.
24 uur is de cement dekvloer beloopbaar, maar niet droog. Het drogingproces verloopt met ongeveer 1 centimeter per week. De droogtijd kan worden verkort door een verharder aan de mortel toe te voegen. Is de cement dekvloer droog, dan kan deze op verschillende manieren worden afgewerkt.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Een cementdekvloer is over het algemeen beloopbaar na 36 uur. Beloopbaar is niet hetzelfde als belastbaar! Gebruik maken van bijvoorbeeld een rolsteiger kan zomaar sporen trekken in uw nieuwe vloer. Ga dus altijd met gezond verstand te werk op uw nieuwe vloer.
De dikkere dekvloer is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm dekvloer voorzien. De totale vloeropbouw bij een nat systeem van vloerverwarming zal zo'n 18 à 20 cm bedragen.
Om een goede warmtespreiding te bekomen, moet je op de vloerverwarmingsbuizen nog minstens 4,5 cm extra chaperuimte voorzien. Dat brengt de totale dikte van de chape op 7,5 à 8 cm.
Op een zandcementdekvloer kunt u na 24 uur al lopen, maar de vloer is nog wel te vochtig voor het plaatsen van een afwerkvloer. De zandcementdekvloer droogt ongeveer 1 centimeter per week. Heeft u een cementdekvloer van 8 centimeter dikte, dan moet u rekening houden met een minimale droogtijd van 8 weken.