Een wondpleister is in principe geschikt bij alle wonden die niet moeten worden gehecht. Wanneer een wond te groot is, denk aan een grote open wond, zal een wondpleister niet volstaan om de wond goed te laten helen. In principe kunnen wondpleisters bij bijna elke wond worden gebruikt.
De pleister is het meeste voorkomende hulpmiddel in de wondverzorging. Een pleister zorgt voor tegengaan van het bloeden bij een verwonding. Met de kleefkracht van een pleister wordt gezorgd voor het afplakken op de huid rondom de verwonding.
Wat is een wondpleister? Wondpleisters bieden een wond bescherming tegen vuil, vocht en bacteriën. Een wondpleister is veruit het meest gebruikte en meest bekende verbandmiddel. Een wondpleister bestaat uit een stukje gaas met een plakstrip die hierdoor eenvoudig op de huid kan worden geplakt.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Een pleister voor elke wond
Horecapleister, heeft een opvallend blauwe kleur zodat deze makkelijk terug te vinden is mocht hij onverhoopt in het voedsel terecht komen. Eilandpleister, is rechthoekig of vierkant van vorm met aan alle zijden een plakrand.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Sander van den Bogert: ,,Vroeger was het gebruikelijk om wonden zoveel mogelijk 'aan de lucht' te laten genezen, zonder pleister. Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien.
Veel mensen denken dat het goed is om schaaf-, snij- of andere wonden aan de lucht te laten drogen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Het afdekken van je wond is vaak veel effectiever. Met speciale vochtige pleisters zorg je ervoor dat jij snel weer de oude bent.
Leukoplast® elastic. Leukoplast elastic is een flexibele wondpleister voor kleine wonden, snij- of schaafwonden. Omdat ze heel elastisch en hechtend zijn, zijn ze ideaal voor vingers en andere gebieden die veel bewogen worden. Het non-woven wondkussen is absorberend maar plakt niet aan de wond.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken.Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Een gewone pleister kan de wrijving langs de blaar of irritatie soms erger maken. Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken.
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1: Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2: Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3: Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Als het verband niet doorlekt en er geen ontstekingsverschijnselen optreden, kun je dit verband tot drie dagen laten zitten. Kleine snijwondjes kun je ook afplakken met een wondpleister (kies wel een pleister die de wond volledig bedekt). Vervang een pleister dagelijks of als hij vuil is vaker.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Kijk hier voor meer informatie over Betadine Zalf. Waar kan ik Betadine Zalf het beste voor gebruiken? Deze vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. Hierdoor is Betadine Zalf geschikt voor het verzorgen van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden.