Tweeling in Nigeria. Veruit de meeste tweelingen worden in Afrika en Azië geboren, ruim 80 procent. Maar in Afrika lag het aantal tweelingen al vrij hoog. "Met name in de Sub-Sahara.
Etniciteit. Je etnische achtergrond beïnvloedt ook de kans op het krijgen van een tweeling. Zo worden er minder tweelingzwangerschappen waargenomen in Aziatische landen ten opzichte van Europa. In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen worden er juist meer tweelingen geboren.
Er worden de laatste jaren wereldwijd zo'n 1,6 miljoen tweelingen per jaar geboren, bleek uit de inventarisatie. Sinds de jaren 80 is het percentage tweelingen met een derde gestegen, van 9 naar 12 op de 1000 geboorten. De onderzoekers denken dat daarmee een piek in het aantal tweelinggeboorten kan zijn bereikt.
Een twee-eiige tweeling ontstaat wanneer twee aparte eicellen op hetzelfde moment bevrucht worden door twee zaadcellen. Deze eicellen kunnen uit één, maar ook uit twee eierstokken afkomstig zijn. Het erfelijk materiaal van een twee-eiige tweeling is dus niet hetzelfde zoals dat van een eeneiige tweeling.
In 2018 werden er 2497 tweelingen geboren in ons land. Er werden 48 drie- of meerlingen geboren. Ongeveer 1,48% van alle levend geboren baby's in 2018 zijn daarmee tweeling. Maar dat aantal neemt al tijden af.
Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Bij een tweeling zal je nog wat meer aankomen, zo'n 12 tot 18 kilo. Om ruimte te maken voor je kindjes groeit je baarmoeder ook sneller waardoor je eerder last kunt krijgen van harde buiken, vermoeidheid en striae.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Als een vrouw drager is, dan heeft ze bij iedere zwangerschap één kans op tien om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Als de vader drager is, dan verhoogt dit niet de kans op een tweeling, maar hij kan het gen wel doorgeven aan zijn kinderen.
De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60. In Nederland worden de laatste jaren ongeveer 3000 tweelingen per jaar geboren.
Symptomen bij een tweelingzwangerschap
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie. Ook als dit in de familie van de vader voorkomt, heb je een grotere kans op een meerling.
Wanneer je zelf deel uitmaakt van een tweeling lijkt de kans zelfs nog groter. Zo is uit onderzoek gebleken dat een vrouwelijke, niet-identieke tweeling een kans van 1 op de 58 heeft om zelf een tweeling te krijgen.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Hoe vaak is zo'n soort tweeling geboren? Bij een semi-identieke tweeling wordt een eicel bevrucht door twee spermazaadjes. Dat zo'n bevruchte eicel ook echt uitgroeit tot twee baby's komt dus bijna nooit voor. Voor zover bekend is zijn er twee semi-identieke tweelingen geboren.
Er zijn een hoop verhalen van tweelingen waarbij de ene voelt wat de andere meemaakt. Dat klinkt uitermate spectaculair, maar neurologisch gezien is het niet zo vreemd om pijn te voelen wanneer je een ander gekwetst ziet worden.
Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot. De reden hiervan is dat de kans op chromosomale afwijkingen is groter.
Controles tweelingzwangerschap
De controles van een tweelingzwangerschap zijn frequenter dan bij een eenlingzwangerschap. In het algemeen kom je bij een ongecompliceerde zwangerschap tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf 32 weken elke week.
Met elke baby erbij, gaan er ongeveer 3 weken af van de gemiddelde zwangerschapsduur. De gemiddelde eenling wordt geboren na 40 weken, de gemiddelde tweeling na 37 weken en de gemiddelde drieling na 34 weken zwangerschap.
Je buik groeit over het algemeen sneller
Door een eerdere zwangerschap zijn je buikspieren nou eenmaal wat meer opgerekt waardoor ze niet meer zo stevig zijn als daarvoor. Daardoor is je zwangere buik bij een tweede kindje vaak wat sneller zichtbaarder voor anderen.
Bij een superfetatie blijft een vrouw wél ovuleren. Hierdoor kan ze tijdens een nieuwe cyclus toch nog bevrucht raken met een eitje. Het tweede eitje wordt dan in een tweede cyclus bevrucht.
Tweelingen worden meestal geboren tussen 36 en 38 weken. Als de onderste baby met het hoofd naar beneden ligt, kun je via de vagina bevallen. Als de onderste baby met de billen naar beneden ligt, bepaal je samen met de arts hoe je bevalt: via de vagina of met een keizersnede.
Je hebt bij een meerling recht op extra uren kraamzorg: twee uur extra per dag. Ook kun je tot en met de tiende dag kraamzorg krijgen. Wanneer je kindjes eerst in het ziekenhuis blijven, heb je misschien recht op verlate kraamzorg. Dit hangt echter af van de voorwaarden van je verzekeraar.
Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.