De kans op letsel als gevolg van het schudden is het grootst bij baby's tot ongeveer 1 jaar. De meeste slachtoffers vallen in de leeftijdscategorie van 3 tot 8 maanden, maar ook dreumesen en peuters kunnen verwondingen oplopen als ze te hard door elkaar worden geschud.
Van de kinderen die overleven heeft zo'n 80 procent levenslang last van de gevolgen van het schudden. Langetermijngevolgen kunnen fysieke beperkingen zoals doofheid, blindheid en epileptische aanvallen, verstandelijke beperkingen, leer- en gedragsproblemen, taal- en spraakproblemen en ontwikkelingsachterstanden zijn.
Schudden, niet doen!
De nekspieren van een baby zijn zelfs tot voorbij de eerste verjaardag nog niet sterk genoeg. Bij flink heen en weer bewegen lukt het niet zijn 'zware' hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als hij door elkaar wordt geschud! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer.
Amerikaans onderzoek met een simulator laat zien dat enkele seconden schudden al genoeg is om ernstige hersenbeschadiging te veroorzaken. Kinderen die het syndroom hebben opgelopen, blijken gemiddeld 5 tot 20 seconden door elkaar te zijn geschud. Het gaat meestal om minder dan 40 keer schudden.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Mogelijke aanwijzingen/symptomen van het shaken baby syndroom. Letsel is niet altijd direct zichtbaar. Het kan zich ontwikkelen in de uren na het schudden. Ziet u een van onderstaande symptomen, bel 112 en raadpleeg acuut een dokter!
Daarbij is de kans groot dat de mogelijke stemmingswisselingen, impulsiviteit of concentratieproblemen door het hersenletsel bij het kind negatieve reacties bij de opvoeders en leraren oproepen, waardoor het kind extra op de tenen moet lopen, faalangstig en onzeker kan worden en gedragsproblemen ontwikkelt.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
De kans op letsel als gevolg van het schudden is het grootst bij baby's tot ongeveer 1 jaar. De meeste slachtoffers vallen in de leeftijdscategorie van 3 tot 8 maanden, maar ook dreumesen en peuters kunnen verwondingen oplopen als ze te hard door elkaar worden geschud.
De gevolgen van een trauma tijdens de zwangerschap of geboorte lopen uiteen. Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pasgeboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhankelijk zijn, eet- of slaapproblemen, problemen met slikken, darmkrampen, overstrekken, onrust en een voorkeurshouding.
Als het gaat over laten huilen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen baby's tot 6 maanden oud en baby's ouder dan 6 maanden. Dit komt omdat pasgeboren baby's nog niet in staat zijn om zichzelf te troosten en hun behoeftes uit te stellen.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat is de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren.
Onrust bij baby's is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Het moeilijk kunnen verwerken van deze prikkels uit zich in ongecontroleerde schrikbewegingen, ook wel Moro reflex genoemd.
Dit is normaal en het gevolg van de MORO reflex, een primair schrikreflex dat bij jonge baby's voorkomt. Rond de 2-4 maanden verdwijnt deze primaire reflex en gaat over in de normale schrikreflex. Een inbakerslaapzakje, waarbij je kindje met de armpjes in het slaapzakje ligt, kan hiervoor de uitkomst bieden.
Op welke leeftijd komt wiegendood het meest voor? De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
Leg je baby met de voeten aan het voeteneinde van de wieg of het bedje zodat hij/zij niet onderuit kan schuiven onder het laken. Gebruik een stevige matras en geen waterbed. Kies een babyslaapzak die goed aanpast rond de hals en schouders zodat je baby niet in de slaapzak kan verschuiven.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert.
De redenen waarom je baby met z'n hoofdje tegen de muur bonkt, kunnen uiteenlopen. Maar voor de meeste kinderen is het gewoon een ritueeltje om in slaap te vallen. Je kind doet er zichzelf dus geen pijn mee, integendeel zelfs: hij wordt er rustig van en wiegt er zichzelf in feite mee in slaap.
Een baby die door elkaar geschud wordt, kan daardoor een flinke hersenbeschadiging oplopen. Kinderen kunnen daardoor onder meer doof of blind worden. Dit wordt het shakenbabysyndroom genoemd (naar het Engelse 'shaken baby syndrome').
Als uw baby een platter hoofd heeft
In de eerste levensjaren kan de schedel snel groeien. De hersenen groeien dan ook snel. Als de hersenen stoppen met groeien, gaan de schedelnaden dicht. Bij ongeveer 1 van de 5 baby's is de vorm van de schedel anders in de eerste maanden na de geboorte.
Adem rustig in naar je buik en flanken zeker voor een minuut of tien.Het kan daarnaast helpen om een liedje te neuriën, daardoor ontspan je en daarmee ook de baby. De baby kan stress niet makkelijk verwerken, en geeft deze, letterlijk via huidcontact over aan jou. Jouw rust neemt je baby over.
Na een klap op het hoofd zijn er dingen die je kunt doen om de ernst van het letsel te beoordelen. Laat je kind minstens twee uur rusten en hou hem of haar ondertussen goed in de gaten. Geef iets te drinken, maar geen pijnstillers. Als het echt teveel pijn heeft en een pijnstiller nodig heeft, ga dan naar de dokter.
Baby's schrikken van hun eigen Moro-reflex. Dit is de 'schrikreflex' die bij baby's ontstaat in de baarmoeder. Deze reflex verdwijnt weer twee tot vier maanden na de geboorte. Als de baby schrikt, spreidt hij zijn vingers, armen en benen.