Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is het ongevaarlijk. Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking.
Troebele, schuimende urine
Het kan duiden op blaasontsteking of een infectie van de urinewegen en gaat vaak gepaard met vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en buikpijn.
'Ruikende' urine of 'troebele urine: als de urine plotseling anders ruikt, dan komt dit meestal door bepaalde voedingmiddelen, zoals bijvoorbeeld asperges, knoflook of vis.
Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Klachten bij blaasontsteking zijn: vaker aandrang voelen om te plassen, branderig gevoel na het plassen, troebele urine die anders ruikt en in sommige gevallen bloed in de urine.
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.
Troebel of schuimend
Pyurie: er zitten witte bloedcellen en pus in de urine en je hebt last van jeuk, branderigheid of pijn bij het plassen. Bloed in de urine is ook een mogelijk symptoom. Je hebt een infectie van de urinewegen of een blaasontsteking, wat vaak gepaard gaat met pijn bij het plassen en buikpijn.
Bruine urine kan ook veroorzaakt worden door een leveraandoening. Wanneer je last hebt van rode of bruine urine is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts.
Vaak zijn er geen symptomen aanwezig, in sommige gevallen is er een laag schuim op de urine te zien. De diagnose kan worden gesteld met een 'dipstick'. Dit is een staafje dat van kleur verandert zodra het in aanraking komt met eiwit. De behandeling van eiwit in de urine bestaat doorgaans uit medicatie.
Hoe kunt u zien wanneer de kleur van uw urine op een mogelijk medisch probleem wijst? Roodachtig: Als het niet het gevolg is van voedsel, vitamines of medicatie, kan een roodachtige kleur duiden op bloed in de urine. Langeafstandslopen en zware oefeningen kunnen soms bloed in de urine veroorzaken.
Afwijkende kleur en geur van je urine.
Zo kan troebele of donkergele urine wijzen op een beginblaasontsteking. Wanneer er sprake is van een blaasontsteking, kan er ook bloed in de urine zitten.
Ben je gevoelig voor blaasontstekingen dan kan je door kleine aanpassingen in je voeding en drank, de kans op een blaasontsteking verminderen. Gebruik minder verzurende voeding en dranken zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas.
troebele urine;soms lichtrode urine (bloed in de urine); pijn tijdens het plassen; kleine hoeveelheden plassen.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Gele tot licht oranje urine
Dit is de typische urinekleur en geeft dus aan dat je gezond bent. Mocht het iets meer oranje kleuren, hoef je je nog geen zorgen te maken dat je iets onder de leden hebt, maar het is wel slim om wat meer te drinken. Deze kleur kan namelijk ontstaan als je te weinig vocht in je lichaam hebt.
Donkere urine betekent dat de urine geconcentreerd. Lichte, heldere urine is het meest wenselijk, zeker bij mensen met nierstenen.
Minder eiwit: brood, beschuit, aardappelen, rijst, deegwaren, groente en fruit. Geen eiwit: (dieet)margarine, alle oliesoorten, roomboter, bak- en braadvet, suiker, jam, honing, zuurtjes, thee, koffie, water, frisdrank, limonadesiroop.
Als de nieren gezond zijn, zit er dan ook bijna geen eiwit in de urine. Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Heeft uw urine een donkerdere, oranje kleur? Dan is de kans groot dat u te weinig drinkt. Als uw urine transparant is, kan dit een teken zijn dat u (te) veel drinkt. Als u twijfel heeft over een afwijkende kleur van de urine dan adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts.
Worden er meer dan de normale hoeveelheden eiwitten in de urine teruggevonden, dan wordt de oorzaak daarvan nagegaan. Proteïnurie kan van voorbijgaande aard zijn, als gevolg van koorts, ontstekingsziekten, sportinspanningen, hartaandoeningen of verhoogde bloeddruk (hypertensie).
Je kunt namelijk eiwitten in urine ook verminderen door een aangepast voedingspatroon te volgen. Hieronder volgen tips om je eetwijze aan te passen: Verminder je zoutinname: 1 gram keukenzout (ook wel natriumchloride genoemd) bevat 400 milligram natrium.