Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Hoe lang duurt het voordat het litteken stabiel blijft? Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Hoe kan je een litteken voorkomen? Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Een oud litteken mist belangrijke huidfuncties die een gezonde huid wel heeft. Een belangrijk probleem is uitdroging in de huid. Door aangedane huid geregeld te hydrateren met een goede littekencrème kun je klachten zoals jeuk en droge huid behandelen en verminderen.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Siliconenpleisters worden veel gebruikt bij hypertrofische littekens. Siliconengel wordt vooral gebruikt bij littekens in het gezicht. Injecties met corticosteroïd kunnen de activiteit van de littekencellen tot rust brengen. Hierdoor wordt een litteken vaak vlakker, zachter en jeukt het minder.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Bestaande littekens kunnen tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Een litteken kun je laten behandelen door een operatieve- of niet-operatieve methode.
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Hoe meer bindweefsel er komt in de wond hoe meer littekenweefsel er uiteindelijk gevormd wordt. Er zijn gewone platte littekens zonder pigment die'' normale'' littekens''. Soms kunnen de littekens ook onrijp zijn en een paarsige kleur hebben wat pijnlijk zijn en jeuken.
Een litteken die rood blijft, kan dus een afwijkend litteken zijn. Dit litteken blijft rood, omdat je lichaam een teveel aan littekenweefsel aanmaakt en bloed blijft sturen naar deze plek op de huid. Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Smeren. Een littekencrème of -olie kan de zichtbaarheid van littekens aanzienlijk verminderen. Het ondersteunt het herstelproces van de huid en kan daardoor helpen het litteken soepel en licht te houden.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Wat te doen tegen littekens? Week een aantal watjes of wattenstaafjes in versgeperst citroensap en dep dit op je litteken. Spoel dit na tien minuutjes af met lauw water. Volgens beautyexperts zul je bij dagelijks gebruik littekens verminderen en al binnen een aantal weken resultaat zien.
Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding en kan spontaan genezen, hoewel dit lang kan duren. Een keloïd litteken is een abnormaal verdikt, onregelmatig gevormd litteken. Het is rood tot donker gekleurd en is groter dan de oorspronkelijke verwonding.
Het litteken kan verkleuren
Je litteken kan verkleuren door de zon. En dan bedoelen we niet dat 'ie mooi bruin wordt, zoals de rest van je huid. Je litteken kan dan ook niet 'vervagen' in de zon. Integendeel: de kleur wijkt af van de rest van je huid, en wordt daardoor juist opvallender!
Een ouder litteken kunt u goed beschermen door de huid op de plek van het litteken in te smeren met een zonnebrand met factor 50 om pigmentatie te voorkomen.
Keloïd paars litteken
Een keloïd litteken ontstaat door een overmatige groei van littekenweefsel. Eigenlijk 'slaat je lichaam door' in het aanmaken van een litteken door vochttekort bij de wond. Het litteken groeit door buiten de randen van de oorspronkelijke wond. Het litteken kan een paarse of felrode kleur krijgen.
De werkzame stof in de littekencrème van Biodermal is vitamine E, eerder in dit artikel uitvoerig besproken. De werking van de littekencrème van Biodermal is daarom te betwijfelen.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
Goed voor droge huid, littekens.