Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Hoe vaak mag je saliethee drinken? Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Salie heeft een gekende bloeddrukverhogende werking wanneer je eerder al last had van hoge bloeddruk. Verder is het ook belangrijk te weten dat salie toxisch is in grote dosissen.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Mocht je de thee liever aan je laten voorbijgaan, dan kan je in natuurwinkels en zelfs in de supermarkt ook tinctuur van salie vinden. De werkzame dosis hiervan is 3 keer 25 druppels per dag. Heb je vooral 's nachts last van zweten, dan kan je 1 dosis van 50 druppels nemen voor je gaat slapen.
Een medicijn dat kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten, is raloxifeen. Dit medicijn bootst de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en net als oestrogenen remt het de botafbraak en versterkt het de botten.
Dan is je huis zuiveren met salie misschien iets voor jou. Niet alleen zit het woestijnkruid Salvia Apiana bomvol antibacteriële eigenschappen, ook heeft het volgens kenners een spirituele superkracht: negatieve energie zou direct vertrekken zodra deze gedroogde blaadjes beginnen te smeulen.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Salie bevat folaat (vitamine B11), vitamine K, de mineralen calcium, ijzer, kalium en mangaan én een goede hoeveelheid vezels. Allemaal voedingsstoffen die je nodig hebt voor de optimale werking van je lichaam.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Salvia Officinalis deelt wel antibacteriële eigenschappen met zijn Noord-Amerikaanse broertje, maar is groen van kleur en eetbaar. Daarom wordt gedroogde salie al sinds de oudheid gebruikt als medicijn. Grieken en Romeinen dronken bijvoorbeeld regelmatig een kopje saliethee tegen nachtelijk zweten of keelpijn.
water genoeg voor een mok. een aantal salieblaadjes (naar smaak meer of minder)
Kruidenproducten met rode salie of Danshen zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor het verminderen van milde menstruatiepijn bij volwassen vrouwen. Kruidenproducten met rode salie worden als kruidensupplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals hartproblemen, hoge bloeddruk of bij een verhoogd cholesterol.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Zo maak je het
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Kruidenproducten met rode salie kunnen daarnaast invloed hebben op je bloedstolling. Gebruik je op hetzelfde moment een kruidenproduct met rode salie en bloedverdunners? Dan kan de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen langer worden.
Doe de salie in een schelp of kommetje en hou de bundel erboven met het uiteinde schuin naar beneden. Werk dan van boven naar beneden (dus van zolder naar kelder) in de richting van een open raam of deur om de negatieve energie uit je huis te krijgen.
Pluk blaadjes wanneer je wilt, zo kort mogelijk voor je haar gaat gebruiken in de keuken. Je kunt een takje met blaadjes nog wel een paar dagen fris houden, door ze losjes in wat papier te rollen en zo in de koelkast te bewaren. Omdat je bijna jaarrond kunt oogsten vries ik eigenlijk nooit salie in.
Beperk het gebruik van koffie en thee
Cafeïne kan tijdens de overgang zorgen voor extra opvliegers en nachtelijk zweten. Je kunt proberen of je klachten afnemen als je geen of minder koffie en thee drinkt. Of kies voor cafeïnevrije koffie en thee zonder cafeïne, zoals rooibosthee, gemberthee of kruidenthee.
Borstkanker is overigens niet de enige ziekte die opvliegers veroorzaakt bij mannen en vrouwen. Mensen met een te snel werkende schildklier (ook wel bekend als hyperthyreoïdie) kunnen als gevolg hiervan last krijgen van warmte-aanvallen.