Dit doet u door een aantal ondiepe blikjes in de tuin of uw woning neer te zetten en deze te vullen met slaolie. De slaolie trekt de oorwormen aan, waarna ze al snel zullen verdrinken in het blikje. Tip: ook een opgerolde krant kan als een val voor oorwormen dienen!
Wanneer je veel overlast ondervindt van oorwormen kan je proberen deze insecten te vangen en elders uit te zetten Dit kan door 's avonds een vochtige doek buiten te leggen. Ook kan je bloempotten gevuld met vochtig houtwol, stof of hooi uitzetten.
Waarom heb ik oorwormen in huis? Oorwormen verblijven in het toilet en/of badkamer omdat het daar vochtig en warm is, hier kunnen ze schimmels vinden waar ze van leven. Wanneer het vochtprobleem in deze ruimte(s) wordt opgelost, zullen de oorwormen uit zichzelf een andere plek gaan zoeken en uw huis verlaten.
Oorwormen kunnen in vergelijking met andere insecten vrij oud worden al hangt de levensduur af van de soort. Van de gewone oorworm is bekend dat een volwassen exemplaar ongeveer acht tot tien maanden oud kan worden.
Oorwormen tegen oorklachten
De naam oorworm is eigenlijk onterecht, ook nog eens omdat het een insect is en geen worm. Wel werden oorwormen vroeger gedroogd en vermalen om ze te verwerken tot medicijn tegen oorklachten. Mogelijk dankt het insect hier zijn naam aan.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Ze hebben zes korte, maar krachtige poten, waarmee ze snel voortbewegen, maar niet mee kunnen springen. Ze gebruiken ze wel om hun prooien vast te grijpen en te graven. Ze verplaatsen zich over korte afstanden. Kenmerkend voor de oorworm zijn de typische tangen (cerci) aan het uiteinde van het achterlijf.
Ze overwinteren in de grond, aan de voet van de boom. De eitjes die de vlinders bij de bladknoppen afzetten, om hun rupsjes het volgende jaar van het verse jonge blad te laten genieten, zijn bij hem al door de oorwurmen weggevreten.
Wat veel mensen niet weten, is dat de oorworm ook heel goed kan vliegen. Zijn vleugels zijn bijna niet te zien, maar deze zitten er wel. Maar hij gebruikt ze bijna nooit.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
De oorwurm heeft lange voelsprieten die wel uit 50 segmenten kunnen bestaan. Ze heeft een hard schildje. Ze heeft een achterlijf met een nijptang en kaken om te bijten. Dat nijptangetje kan ons niet verwonden, ze kunnen niet steken of bijten.
Mocht u veel overlast ondervinden van oorwormen, dan kunt u het beste proberen deze insecten te vangen en elders te deponeren. U kunt ze vangen door 's avonds vochtige doeken, dweilen of dubbelgevouwen jute zakken uit te leggen.
Met zijn zwakke monddelen kan de oorworm onmogelijk schade aanrichten aan de mensenhuid, maar wanneer hij je met zijn 'tang' knijpt zal je wel een klein kneepje voelen. Niets om je zorgen over te maken! Deze tang gebruikt hij louter ter verdediging, maar slechts weinig dieren zijn ervan onder de indruk.
Wereldwijd zijn er 1800 soorten. In Nederland komt de gewone oorworm 'Forficula auricularia' het meest voor. Daarnaast zijn er nog vier andere soorten oorwormen, maar in fruitboomgaarden vind je bijna alleen de gewone oorworm.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Voorwerpen die te diep in het oor worden gestoken (bijvoorbeeld een wattenstaafje) kunnen het trommelvlies kapotmaken.
Een oorprop of een 'verstopt oor' ontstaat door de opstapeling van oorsmeer in de gehoorgang. Het is de meest frequente aandoening van de gehoorgang. De gehoorgang, die de oorschelp verbindt met het trommelvlies, is bekleed met huidcellen. Tussen deze cellen bevinden zich haarfollikels, talgklieren en oorsmeer-klieren.
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Als er een stukje van een liedje in je hoofd blijft hangen, is het patroon incompleet. Hierdoor zullen je hersenen constant hetzelfde stukje muziek blijven 'afspelen', totdat het patroon volledig is. Om te zorgen dat dat gebeurt, zul je dus het hele liedje moeten afluisteren. Een andere optie is kauwgom kauwen.
Pepermunt. Ook pepermunt heeft een natuurlijk, insectenafstotende eigenschap. Een geur die je ook prima kunt mengen met citroen voor extra effect. Hoewel de meeste mensen dol zijn op de geur van lavendel, vermijden muggen, vliegen en motten dit paarse plantje liever.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.