Het zuidelijke deel van Nederland - beneden de grote rivieren - werd bevrijd in de herfst van 1944. Op 12 september 1944 trokken de Amerikanen Zuid-Limburg binnen en werden de eerste Nederlandse gemeenten bevrijd, Eijsden, Mesch, Mheer en Noorbeek. Op 13 en 14 september 1944 werd Maastricht bevrijd.
Stap voor stap bevrijd. De eerste Amerikaanse bevrijders komen op 12 september 1944 Zuid-Limburg binnen. Op 15 september viert Maastricht als eerste Nederlandse stad de bevrijding. Op 17 september 1944 start Operatie Market Garden.
Het Zuid-Limburgse Mesch was 75 jaar geleden de eerste plaats in Nederland die door de geallieerden werd bevrijd.
Het begon in het Zuid-Limburgse Mesch op 12 september 1944 en met de bevrijding van Schiermonnikoog, vandaag precies 75 jaar geleden, was in 1945 heel Nederland bevrijd. Schiermonnikoog was een bijzondere plek in de oorlog.
Eind augustus stonden de Amerikanen aan de Maas, op 25 augustus werd Parijs bevrijd door een Franse divisie en op 4 september werd Antwerpen door de Engelsen bevrijd. Half september waren heel België en Luxemburg en een deel van Nederland in geallieerde handen.
De bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland vond plaats op het einde van de Tweede Wereldoorlog, durend vanaf eind 1944 tot het voorjaar van 1945. In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger.
Groningen was de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd. Dat ging niet zonder slag of stoot, want hoewel veel Duitse soldaten in het voorjaar van 1945 wel in de gaten hadden dat zij de oorlog aan het verliezen waren, verzetten ze zich toch nog met hand en tand tegen de oprukkende Canadese en Poolse troepen.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
De bevrijding van Groningen, ook wel slag om Groningen genoemd, vond plaats aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april werd er in de stad Groningen hevig gevochten. De Canadezen waren van plan om de stad snel in te nemen en vervolgens op te trekken richting Delfzijl.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
De bevrijding van Maastricht vond plaats op 13 en 14 september 1944 door de Old Hickorydivisie. Op 14 september werd Maastricht ten westen van de Maas bevrijd. Het was daarmee de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de geallieerden.
Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikanen de Belgisch-Nederlandse grens over en bevrijdden ze de dorpjes Mesch, Mheer en Noorbeek in het uiterste zuiden van Limburg.
Op 27 oktober 1944 werd Tilburg bevrijd van de Duitsers.
Half 10 in de avond op 13 april 1945 begint de tocht. Om half 11 bereiken Leo Major en zijn maat Willy Arsenault de laatste boerderij vóór de buitenwijken van Zwolle.
Door de Duitse luchtmacht zijn op Nederlands grondgebied de volgende bombardementen uitgevoerd (de aantallen doden betreffen burgerslachtoffers): Luftwaffe, 11 mei 1940: Amsterdam, Blauwburgwal, 44 doden. Doel onbekend, mogelijk heeft een door de luchtafweer aangeschoten Duits vliegtuig lukraak bommen afgeworpen.
De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid zelf niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
In 1938 valt hij Oostenrijk binnen, in 1939 Polen en Tsjecho-Slowakije. En dat is nog niet genoeg. In 1940 worden Denemarken en Noorwegen door het Duitse leger veroverd. Nederland is al meer dan 100 jaar niet in oorlog geweest.
De bevrijding van Nederland start op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met operatie Market Garden wordt op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi's en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond 'landverraders' genoemd.
De geallieerden waren een groep landen die zich aaneengesloten hadden als tegenstanders van de initiatiefnemers van de Tweede Wereldoorlog; Nazi-Duitsland, het Koninkrijk Italië en Keizerrijk Japan, de zogenaamde asmogendheden. De geallieerden noemden zich vanaf 1942 officieel de Verenigde Naties.
Hoewel de geallieerden vanaf het begin van de oorlog in 1939 verzet bieden tegen de Duitse bezettingen en uitbreidingen begint de bevrijding van West-Europa pas in juni 1944 als de geallieerden op de kusten van Normandië landen. Na bijna een jaar vechten bereiken de geallieerden uiteindelijk Berlijn.