De camera's leggen kentekens van auto's vast en gebruiken een beeldherkenningsalgoritme om kentekens te identificeren. Het kentekennummer wordt naar het Nationaal Parkeerregister gestuurd waar gecontroleerd wordt of de auto het recht heeft om geparkeerd te staan.
Een scanauto van de parkeerbeheerder scant met geavanceerde camera's de kentekens om te controleren of de bestuurder van de auto wel parkeergeld heeft betaald. Dat scannen met camera's gebeurt trouwens ook voor andere doeleinden dan alleen het checken van parkeergeld.
Hoe werkt de scanauto? Op de scanauto zit een unit met daarin twaalf camera's. Terwijl de auto rijdt, scannen deze camera's razendsnel alle kentekens die in het zicht vallen. Als er een kenteken gevonden wordt dat geen parkeerkosten betaalt, dan krijgt de parkeerwachter direct een melding.
De scanauto komt dagelijks meerdere keren langs, terwijl boa's veel minder vaak te zien zijn, en bovendien in moeten schatten of het een 'verkeersonveilige situatie' is voordat ze een bekeuring uitdelen.
De scanauto rijdt door de straat en scant kentekens van auto's die geparkeerd staan op een openbare parkeerplaats waar betaald parkeren geldt. Een gescand kenteken wordt gecheckt in de database met betalingen en vergunningen.
Boete foutief parkeren
Als de bestuurder in of rondom het voertuig aanwezig is, mag de verbalisant de boete niet op kenteken opleggen. De verbalisant zal dan het rijbewijs van de bestuurder moeten vorderen en de bestuurder moeten bekeuren. Dit gaat vaak fout waardoor de boete moet worden vernietigd.
U heeft nog 10 minuten de tijd om te betalen nadat de scanauto een foto heeft gemaakt. Is er geen geldige parkeervergunning, of er is niet betaald voor het parkeren, dan krijgt de kentekenhouder een parkeerboete.
We zullen het kort houden: Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken totdat je de boete binnen krijgt. Houd er rekening mee dat de wettelijke termijn voor verkeersboetes vier maanden na de gedraging is. Het kan dus zijn dat het langer duurt voordat je de boete thuis krijgt.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Nederland telt momenteel 8 gemeenten die scanauto's inzetten voor handhaving van betaald parkeren. Naast de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, rijdt er in de gemeente Leiden ook een scanauto rond. Steeds meer middelgrote gemeenten (zoals Delft en Bergen op Zoom) maken hier gebruik van.
Als parkeercontroleur ben je met een groep collega's verantwoordelijk voor het handhaven van het parkeerbeleid in de gemeente waar je werkt. Dat doe je door per auto, fiets en te voet door de gemeente te gaan en te controleren of inwoners en bezoekers parkeerbelasting hebben betaald.
Zorg dat je binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij gemeente waar je parkeerde. Geef een goede reden waarom je het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun je bezwaar zoveel mogelijk met bewijzen. Bij veel gemeentes kunt je je bezwaar via hun website indienen.
- Een naheffingsaanslag voor het niet betalen van parkeerkosten. U ontvangt deze parkeerboete van de gemeente. De parkeerboete is eigenlijk een naheffing van belasting die u niet voldaan heeft.
De scanauto weet alleen natuurlijk niet hoe lang de auto stilstaat, en gaat ervan uit dat wanneer hij langsrijdt, je al meteen betaald moet hebben. De gemeente kan zelf instellen hoeveel tijd de parkeerder krijgt om te betalen. Meestal ligt dit tussen de 5 en de 10 minuten.
Tussen het parkeren en het betalen van het parkeergeld zit logischerwijs enige tijd. U moet uit de auto stappen, naar de parkeerautomaat lopen en uw gegevens invoeren om te betalen. In de meeste gemeenten geldt hiervoor een pardontijd van vijf tot tien minuten.
Volgens de rechtbank is het toegestaan om maximaal één parkeerboete per dag op te leggen. Maar er is geen regel die bepaalt dat aan het aantal dagen ook een maximum zit. De boetes die de man kreeg, zijn daarom volgens de regels.
De persoon voor wiens eigendom je geparkeerd staat, kan aan de politie vragen om je voertuig weg te takelen. De politie is hiertoe niet verplicht. Normaal zal ze eerst proberen uit te zoeken wie de eigenaar is van het voertuig, zodat deze zijn of haar voertuig vrijwillig kan verplaatsen.
Ga dan naar mijn.overheid.nl.
Ben ik geflitst op die tijd en plaats? In dat geval kun je een flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Wanneer je met je eigen voertuig bent geflitst, vul je je DigiD in en kun je meteen de foto inzien.
Kreeg je een boete van de politie en ben je hier niet mee akkoord? Dan kan je bezwaar indienen via het antwoordformulier dat je samen met je proces-verbaal ontving.
De verzending van de boete
De boete gaat per post naar het adres dat bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) geregistreerd staat. Dit kan je thuisadres zijn of het adres van het bedrijf waar de overtreding is begaan, afhankelijk van de aard van de overtreding.
Waar je voorheen soms nog wegkwam met een niet aangemelde parkeerbeurt, is die kans nu zeer klein. Met de komst van de scanauto kan je er bijna van uitgaan dat je een parkeerboete ontvangt. Dan betaal je natuurlijk liever maar een paar euro voor de daadwerkelijke parkeertijd.
Een parkeerboete moet u in eerste instantie aanvechten bij de gemeente die ze heeft uitgeschreven.Daarna kan u terecht bij de rechtbank van eerste aanleg. Als u evenwel niet betaalt, zal de vordering voor de vrederechter komen.