Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt.Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.
Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Wanneer een hond in zijn mand plast kan dit zijn uit gewoonte maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Wanneer uw hond plast terwijl hij ligt (te slapen) is de kans groot dat hij een ontsteking heeft aan zijn urinewegen. Neem dan contact op met de dierenarts.
Een reden kan zijn dat een hond dit doen om zijn territorium af te bakenen. Hij voorziet u van zijn geur zodat andere honden weten dat u bij hem hoort. Uw hond kan dit gedrag vertonen wanneer u uw dominantie als leider van de roedel niet duidelijk genoeg aan hem heeft laten blijken.
Markeren van het territorium
Hoewel teven het wel veel minder vaak doen dan reuen. Een reu plast soms wel tien keer per wandelbeurt, een teef vaak nog niet eens de helft hiervan.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.
Binnenshuis markeren
Er zijn meerdere verklaringen waarom een hond binnenshuis plast; incontinentie, deemoedplasjes, nog niet zindelijk zijn, maar ook stress en onzekerheid kunnen een reden zijn voor een hond om binnen te plassen.
In tegenstelling tot kattenpies, is hondenurine iets gemakkelijker uit het tapijt te verwijderen. Door een mengsel van azijn en water op de vlek te sprayen, dit minstens 10 minuten te laten inwerken, daarna op te deppen met keukenpapier of een spons, kom je al een heel eind.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd. Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Reu of teefje
Er zit een verschil in reutjes of teefjes met betrekking tot het plassen, eigenlijk net als bij de mens. De reuen gaan, als ze eenmaal volwassen worden, staand plassen. Dit doen ze door een achterpoot op te tillen. De vrouwtjes blijven zittend plassen.
Dit gedrag is een mix van opwinding, blijdschap en spanning en komt voornamelijk voor bij pups en jonge honden. Pups hebben immers nog niet volledig de controle over hun blaasspier. Belangrijk is in ieder geval nooit boos te worden, want dit gaat de situatie alleen maar verergeren.
Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Maak de vlek schoon met wat afwasmiddel en water. Meng ongeveer een theelepel afwasmiddel in een liter water. Breng deze oplossing aan op de natte plek en laat het een minuut of twee inwerken. Dep de oplossing op en spoel af met schoon water.
Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Beeft, trilt of bibbert je hond en je hond is niet nat of koud geworden, dan komt dit beven, trillen en bibberen waarschijnlijk door de stress. Vuurwerk, reizen, kennels of een andere omgeving zijn hier flinke boosdoeners, je hond zal zich het liefst willen verstoppen.