Vroeger wasten we onze haren toch ook niet Shampoo is iets van de laatste eeuw. Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Het is mogelijk om je haar te wassen met groene zeep (Castille-zeep). Het wordt gebruikt als natuurlijk alternatief voor shampoo en is gemaakt op basis van olijfolie.
Haar wassen met heet water zorgt er echter voor dat het haar beschadigt, daarom is het beter om je haren met lauw water te wassen. Het beste is om af te sluiten met koud water, zodat de haarschubben ook sluiten en je haar meer glans krijgt. Het is even doorbijten, maar dan heb je ook wel wat!
Zo doe je het
Net zo lang totdat je genoeg zeep en schuim hebt om te kunnen wassen. Zorg dus eerst dat het haar goed nat is, dan gaat het sneller schuimen. Je kunt ook eerst de zeep in je handen wrijven en dat door je haren doen. Was je haar zoals je het altijd doet en masseer ook de hoofdhuid goed in en spoel het uit.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.
Als je haar niet droogt, kan het in contact komen met bacteriën die zich in je hoofdhuid bevinden.Deze bacteriën kunnen een vieze geur veroorzaken. Bovendien kan het haar gaan stinken als gevolg van de chemische stoffen die worden gebruikt om het te wassen en te stylen.
Je haren alleen met water wassen
Jawel!Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Ondanks deze verschillen, raden experts het toch aan je haar minstens twee keer per week te wassen. Zelfs als het haar droog en dik is. Alleen zo worden alle resten verwijderd die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het verzadigen en verzwakken.
Haar (en hoofdhuid) wassen met baking soda
Het scrubt je hoofdhuid en het verwijdert alle resten van shampoo, conditioner en andere oliën waardoor je haar er stralend en gezond uitziet! Gebruik het wel maar maximaal één keer per maand; als je het te vaak doet kan het je hoofdhuid beschadigen en je haar uitdrogen.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week. Hierbij gebruik je een shampoo en een conditioner. Een shampoo is primair bedoeld om je haar te reinigen en de conditioner voedt je haar. Daarnaast kun je een haarmasker gebruiken voor een extra boost.
Waar kun je het voor gebruiken? Marseille Zeep kun je gebruiken als shampoo om je haar te wassen.
Sunlight Huishoudzeep, puur en mild. Deze zeep is geschikt voor zowel het wassen van kleding als het schoonhouden van je huis. 100% hygiëne.
Bij de vloeibare olijfzeep of olijfolie shampoo geldt hetzelfde, goed inmasseren. Het is aan te raden het haar 2x te wassen met olijfoliezeep, haarzepen, olijfolie shampoo of de vloeibare olijfzeep. De olie gaat een reactie aan met het vuil in het haar en 2x wassen geeft het beste resultaat voor schoon haar.
Head and shoulders trekt namelijk alle natuurlijke olie uit je haar, waardoor het erg droog wordt. En wanneer haar droog wordt, breekt het sneller af. Als je echt last hebt van roos, is het beter om een anti-roos shampoo van de kapper te gebruiken.
“Waarom? Omdat ze niet veilig zijn. Die flessen kunnen gewoon geopend worden, de vorige gast kan daar dus in doen wat hij of zij wil. Haarkleuring, bleekmiddel, wat dan ook.” De waarschuwing ging viraal: de video werd inmiddels al meer dan 730.000 keer bekeken.
Appelciderazijn in je haar
En regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.
“Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken. Dit kan leiden tot een jeukende, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid, wat ongemakkelijk aanvoelt en er niet fraai uitziet,” aldus de cosmetisch arts.
Zeep was er niet in de middeleeuwen
Mensen gebruikten stro, mos of kledingstukken, waardoor er darmbacteriën op hun handen kwamen. En handen werden meestal met koud water gewassen. Alleen de rijksten hadden toegang tot zeep, die in de 12e eeuw met de kruisvaarders uit het Midden-Oosten was meegekomen.
“Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.
Wanneer je geen conditioner gebruikt en je je ruwe haar vol knoppen gaat kammen, zul je je haar veel sneller beschadigen. Daarnaast zorgt conditioner ervoor dat je haar gezond glanst. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat conditioner beschadigd haar en gespleten punten niet kan herstellen.
Door je haren met koud water te wassen zorg je ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit. Hierdoor ziet je haar er minder pluizig en dof uit. Maar, koud water gebruiken heeft ook zijn nadelen. Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet.
Drie tot vier dagen. Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.