Vogelboulevard op Texel, Noord-Holland. In de Waddenzee is altijd voedsel te vinden. Tijdens de trek in het najaar komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Fiets over de langste vogelboulevard van Nederland en ontdek de beste plekken om vogels te spotten.
Er zijn een vijver, rietkragen en graslanden, waardoor een vogelparadijs is ontstaan dat vogelaars van heinde en verre trekt vanwege de vele moeras- en weidevogels die er leven en zeldzame vogels die er worden gezien. Denk aan steltkluten, geoorde futen en zelfs het schuwe porseleinhoen.
Colombia is een waar vogelparadijs. Het is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld, ruim 1.900. Dat is bijna 20% van alle vogelsoorten in de wereld. Het land heeft ook het wereldrecord voor het hoogste aantal vogelsoorten geteld op één dag.
Colombia is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld. Er zijn maar liefst een kleine 2000 soorten geregistreerd.
De zomer (of nazomer) zijn het minst geschikt, omdat vogels zich dan vaak rustig houden. Ze komen dan bij van het broedseizoen en zijn in de rui. Het beste moment op de dag om te gaan vogelen is in de vroege ochtend.
In de Utrechtse wijk Hoograven is een bijzondere vogel neergestreken: de zwartkeellijster, een dwaalgast uit Azië. Dit is de dertiende keer dat deze vogel in ons land wordt waargenomen. ,,Het is echt een knaller van een soort.''
Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar massaal tuinvogels geteld. Zo'n 140.000 mensen zagen ruim 2 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en pimpelmees.
1. Merel: 900.000. Merel is niet alleen een populaire meisjesnaam, maar ook de meest voorkomende vogel in Nederland.
Met stip de meest voorkomende vogel op aarde is de gedomesticeerde kip met zo'n 25 miljard exemplaren, maar dit onderzoek gaat alleen over vogels die in het wild leven. En daar is de huismus met 1,6 miljard de meest algemene vogel. Daarna volgt de spreeuw met 1,3 miljard exemplaren.
Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40). Grote vogels zoals zwanen en ganzen halen ook wel eens een jaar of 20. Maar kleinere vogels zijn vaak prooidier met alle risico's van dien. De oudste koolmees was 'slechts' 12 jaar.
Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Vogels hebben zeer uiteenlopende gebieden waarin ze leven; ze leven in oceanen tot woestijnen en van tropische regenwouden tot het poolgebied. De vogels verschillen van vorm ook enorm; de struisvogel is erg groot en kan niet vliegen en de kolibrie is erg klein en kan supersnel vliegen.
22 jaar nadat de spix' ara volledig uitgestorven is in het wild,vliegt de zeldzaamste vogel ter wereld over twee weken terug de natuur in. Een wereldprimeur, dankzij een Qatarese sjeik, dierenpark Pairi Daiza, een zwerm papegaai-leraars en dierenarts Tim Bouts, die er zijn levenswerk van maakte.
De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Ondanks dat er in de natuur weer meer voedsel te vinden is, hebben ze dan toch baat bij extra voeren. Voor de zomer geldt dat ze zeker in het geval van droogte en hitte juist weer moeilijker aan voedsel (en water) kunnen komen. Dus ook dan is bijvoeren geen overbodige luxe.
Natuurlijk gaan de meeste vogels, net als wij, 's nachts slapen. In de winter doen ze dat in dichte struiken, onder dakpannen, en ook in nestkast- jes. Daarom kun je het beste nestkastjes laten hangen. Je moet dan in oktober wel het nestkastje even goed schoon- maken en weer laten drogen, voordat je het weer ophangt.
Niet alle dieren zien kleur. Maar de meeste vogels kunnen heel goed kleur zien. Vooral rood zien zij erg goed. Dat is handig wanneer zij voedsel zoe- ken want rood valt op tussen groene bladeren en groen gras.
Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn.
De quetzal is volgens veel vogelliefhebbers de mooiste vogel ter wereld. En dan eigenlijk het mannetje dat in de paartijd extreem lange veren krijgt: Tot wel 80 centimeter lang. Deze vogels zijn niet eenvoudig om te vinden, al kan het wel. De quetzal is de onbetwiste koning van het nevelwoud.