Bij een slijmoor zit er vocht (slijm) in het middenoor. Dit vocht zit opgesloten achter het trommelvlies. Een slijmoor is geen oorontsteking. Een slijmoor komt vooral voor bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar.
Het komt vooral bij kinderen voor. Soms bij volwassenen. Meestal gaat een slijmoor binnen 3 tot 6 maanden vanzelf over. Er zijn geen medicijnen waardoor het (sneller) overgaat.
Het komt vaak voor; u bent snotterig en uw oren zijn ook verstopt door een verkoudheid. Dat komt omdat de oren in verbinding staan met de neusholtes en de keel. Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
Voor het behandelen van een slijmoor of oorontsteking zijn twee oplossingen: het plaatsen van een trommelvliesbuisje of afwachten totdat het slijmoor of de oorontsteking herstelt. Antibiotica worden soms bij baby's gebruikt om een oorontsteking af te remmen.
Meestal gaat een slijmoor binnen 3 tot 6 maanden vanzelf over. Als het slijmoor over is kan uw kind alles weer goed horen. Er zijn geen medicijnen waarmee het sneller overgaat. Uw kind mag met een slijmoor gewoon zwemmen of vliegen.
een dicht oor
Dichte oren kenmerken zich doordat er sprake is van een druk op het oor of een verminderd gehoor. Vaak kunnen onschuldige oorzaken een dicht oor veroorzaken. Zoals vocht, drukverschillen of oorsmeer. Toch kunnen er ook vervelende oorzaken zijn voor een dicht oor.
Behandeling. Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Symptomen. Bij een acusticusneurinoom zal door directe druk op de zenuw, een verstoring optreden van de gehoors- en evenwichtszenuw. De meeste klachten zijn dan ook duizeligheid, gehoorsdaling en oorsuizen.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.
Een lijmoor kan een oorontsteking tot gevolg hebben. Een lijmoor ontstaat door een ontsteking van het slijmvlies van de buis van Eustachius (verbinding tussen keel en oor) en van de trommelholte in het middenoor. Dit komt door een infectie in de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld door een neusverkoudheid.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen getrokken worden. Dit kan klachten geven van een druk op het oor, oorpijn, een propgevoel in het oor, een verminderd gehoor of een krakend geluid bij slikken of gapen.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.