De tenaamstellingscode is opgesplitst in twee delen: deel 1 bestaat uit 4 cijfers en deel 2 bestaat uit 5 cijfers. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs, dit ziet eruit als een soort kassabon.
Met DigiD of eHerkenning (EH3) kunt u de tenaamstellingscode direct downloaden. Liever geen DigiD/eHerkenning of de code voor iemand anders online aanvragen? Zorg dat u de meldcode bij de hand heeft. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer .
Tenaamstellingscode: eerste deel
Het eerste deel van de tenaamstellingscode staat op het tenaamstellingsbewijs dat je krijgt als de auto op jouw naam wordt overgeschreven. De eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode noemen we dan ook het eerste deel.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen. Je voegt de twee delen van de code zelf samen. Het eerste deel ontvang je als je de auto op jouw naam laat zetten. Het eerste deel van de code staat namelijk op het tenaamstellingsbewijs dat je krijgt zodra het kenteken op jouw naam is overgeschreven.
Voorwaarden voor overschrijven
Het kentekenbewijs is compleet. Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen.
De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers staan op het tenaamstellingsbewijs dat je krijgt als de auto op jouw naam wordt gezet. De laatste 5 cijfers staan in de brief die je, samen met jouw kentekencard, krijgt van de RDW.
Tenaamstellingscode of overschrijvingsbewijs bij verkoop
Een papieren kentekenbewijs heeft geen tenaamstellingscode maar een overschrijvingsbewijs. De tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs hoeft u alleen bij u te hebben als u uw voertuig verkoopt. Of als u het voertuig schorst, exporteert of sloopt.
Dan kun je een nieuwe aanvragen. Dit regel je via de Rijksdienst wegverkeer (RDW). Je krijgt het nieuwe kentekenbewijs dan binnen 3 werkdagen thuisgestuurd. De kosten voor een nieuwe kentekencard zijn €37,90.
Het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt samen met het kentekenbewijs per post opgestuurd door de RDW. Alleen als een voertuig voor de eerste keer wordt geregistreerd, ontvangt de koper de complete tenaamstelling in een envelop.
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Het kenteken en de meldcode van de auto staan hierop, en de persoonsgegevens van de eigenaar van de auto. Het is wettelijk verplicht het originele kentekenbewijs bij je te hebben als je als bestuurder in de auto stapt.
Manier 2: kenteken overschrijven bij een kentekenloket
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode.
Kentekenbewijs dat je NIET in de auto moet bewaren
Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet je niet in de auto bewaren maar op een veilige plek los van de andere kentekenbewijzen.
Dit deel van het kentekenbewijs bevat informatie over het voertuig, zoals het nummer op de nummerplaat, het kenteken, wat voor merk en type voertuig je rijdt, het chassisnummer, de massa, wat voor brandstof het voertuig verbruikt, bouwjaar van het voertuig, datum van afgifte van het kentekenbewijs en het aantal ...
Verkeerde combinatie documentnummer en tenaamstellingscode
Dan kan het zijn dat u een verkeerde combinatie van documentnummer en tenaamstellingscode heeft ingevoerd. Controleer via 'Documentnummer en tenaamstellingscode controleren' of de combinatie wel klopt.
Bij het uitvoeren of overschrijven van een voertuig zonder geldige kentekencard, heb je in enkele gevallen een tijdelijk documentnummer nodig. Dit documentnummer is in principe een tijdelijke kentekencard. Je kunt alleen een tijdelijk documentnummer aanvragen als het voertuig in bedrijfsvoorraad is opgenomen.
Verschil tenaamstellingscode en meldcode
Tenaamstellingscode is alleen nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de auto. De meldcode is alleen nodig voor het afsluiten van een autoverzekering. Tenaamstellingscode vind je in 2 delen: op het tenaamstellingsbewijs en brief van de RDW.
Op de website van de RDW druk je op de knop 'Voertuig overschrijven'. Hier kun je inloggen met jouw DigiD en het voertuig overschrijven. Zorg ervoor dat je de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand hebt. Betaalt de kosten met iDeal.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Over de tenaamstellingscode
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Als je een auto wilt exporteren, dan krijg je een kentekenbewijs deel II. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat gegevens als naam en adres van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Op 1 januari 2014 is het huidige systeem voor tenaamstelling van voertuigen ingevoerd. De kentekencard verving toen het papieren deel 1A en deel 1B. De kentekencard is een plastic kaart op creditcardformaat, voorzien van verschillende echtheidskenmerken.