Meewerken of onderduiken? De oproep op 5 juli 1942 aan de eerste duizend Joden om zich voor 'werkverruiming in Duitsland' te melden, markeerde het begin van de derde fase van de Jodenvervolging in Nederland: na identificatie en isolatie ging de bezetter nu over tot deportatie.
Anne moet onderduiken in het Achterhuis
Als Margot op 5 juli 1942 een oproep krijgt om zich te melden voor werk in nazi-Duitsland, wantrouwen haar ouders dat. Zij geloven niet dat het om werk gaat en besluiten om de volgende dag onder te duiken. Zij gaan zich verbergen om aan de vervolging te ontkomen.
Buddy Elias, een neef van Anne Frank en het laatste directe familielid dat haar bij leven heeft gekend, is overleden, meldt het Anne Frank Fonds. Hij was 89 jaar. Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar ook Anne Frank geboren werd.
In januari 1942 valt het Japanse leger het eiland Tarakan voor de kust van Borneo (het huidige Kalimantan) binnen. De eerste gevechten op zee vinden al snel hierna plaats. Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) capituleert op 9 maart 1942.
De Slag bij Midway, die tussen 3 en 7 juni 1942 uitgevochten werd door Amerikaanse en Japanse gevechtsvliegtuigen vanaf vliegdekschepen, was één van de belangrijkste zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
'Die was fout in de oorlog'! Het is een uitspraak die lange tijd gebruikt werd voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog samen werkten met de Duitsers en betrokken waren bij de NSB. Anton Mussert volgde in Nederland het voorbeeld van de nazi's.
Directe aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog
De directe aanleiding voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa was de invasie van Polen door nazi-Duitsland, op 1 september 1939. Hierna verklaarden op 3 september 1939 Frankrijk en Engeland de oorlog aan nazi-Duitsland.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.
Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, februari 1945) was een Duits en later statenloos Joods meisje dat wereldberoemd is geworden door haar dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.
Peter wordt ziek en belandt in de ziekenbarak. Het kamp wordt op 5 mei 1945 bevrijd door Amerikaanse legereenheden. Volgens een lijst die het medisch personeel bijhoudt sterft Peter van Pels op 10 mei 1945.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand.
Na twee jaar werd de familie verraden. Op 8 augustus 1944 werden de onderduikers opgepakt en per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork, op 3 september werden zij op de allerlaatste deportatietrein naar Auschwitz gezet. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.
Annes eerste jaren
De eerste vier jaar van haar leven woont Anne (officieel: Annelies Marie) in Frankfurt am Main (Duitsland).
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio.
Holocaust: Doodsfabrieken waren motor achter ergste genocide van de 20e eeuw. De Holocaust is de ergste genocide in de moderne tijd. Tussen 1941 en 1945 werden er ruim zes miljoen joden vergast en doodgeschoten in de 980 concentratiekampen van de nazi's.
De Koning verklaart oorlog en maakt vrede. Hij geeft daarvan kennis aan de beide Kamers der Staten-Generaal, met bijvoeging van de openingen, welke Hij met het belang en de zekerheid van het Rijk bestaanbaar oordeelt.
Tweede Wereldoorlog was bloedigste oorlog aller tijden.
Door de Japanse aanval in 1941, raakt Amerika direct betrokken bij de oorlog en sluit het zich aan bij Engeland en Frankrijk in hun strijd. In maart 1940 zegt de Amerikaanse president Roosevelt Engeland financiële en materiële steun toe in de strijd tegen Duitsland.
Officieel heette nazi-Duitsland 'het Duitse Rijk', de naam die het land al sinds 1871 had, en in hun eigen propaganda spraken de nazi's ook vaak van 'het Duizendjarig Rijk'. Tot tweemaal toe vaardigde Hitler een Führererlass uit om het gebruik van de term 'Derde Rijk' te verbieden.
Na de nederlaag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland tijdens de Koude Oorlog een gescheiden natie. Dit duurde voor Duitsland van 1949 tot 1990. Van het eens zo nationalistische Duitsland werden twee landen gemaakt: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR).