De Zweedse economie is georiënteerd op de export. Een aantal voorname Zweedse exportproducten zijn hout/houtproducten, ijzer, elektriciteit en auto's. De belangrijkste handelspartners van Zweden zijn Noorwegen, Finland, Denemarken, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
De Zweedse economie is grotendeels afhankelijk van de handel met het buitenland, zowel wat de import als de export betreft. De belangrijkste uitvoerproducten zijn: elektrotechnische apparatuur, transportmiddelen, telecommunicatiemiddelen, papierpulp, hout, papier, textiel, aardewerk en meubelen.
Verder worden nog koper, lood, zink en kleine hoeveelheden goud en zilver gedolven. Arsenicum wordt ook in grote hoeveelheden aangetroffen en de grootste loodreserves bevinden zich in Zweden.
Zweden behoort samen met de Scandinavische landen tot de meest welvarende en innovatieve landen ter wereld. De economie van Zweden biedt verschillende mogelijkheden. Zo investeert het land bijvoorbeeld in infrastructuur en stedelijke ontwikkeling.
Zweden produceert jaarlijks zo rond de 350.000 ton groenten en 45.000 ton fruit. In Denemarken is dat respectievelijk 325.000 en 60.000 ton, in Finland 270.000 en 25.000 en in Noorwegen 200.000 en 27.000. Alle 4 de landen importeren dus aanzienlijk meer verse groenten en fruit dan ze zelf produceren.
Zweden is een van de rijkere landen binnen de EU. Het huidige bruto nationaal product van Zweden is 3915 miljard Zweedse kronen (2014). Dit staat gelijk aan ongeveer 430,65 miljard euro. Hierdoor kwam het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking uit op ongeveer € 44.000,-.
Zweden is het land waar de relatieve armoede sinds 1995 het sterkst is toegenomen [van 4 procent van de bevolking naar 9 procent]. Het land is daarmee gekelderd van de eerste naar de veertiende plaats, hoewel het onder het gemiddelde van de OESO-landen (11 procent) is gebleven.
Euro referendum
In september 2003 werd er een referendum voor toetreding tot WKM II gehouden. De uitslag was dat 55,9% tegen lidmaatschap van de eurozone stemde. Hierdoor heeft Zweden de invoering van de euro voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Portaal Landen & Volken
Het land heeft een oppervlakte van 450.295 km² en 10.202.491 (2020) inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 22,7/km² (2020) is Zweden het op vier na dunstbevolkte land in Europa (na Noorwegen, Finland, Kazachstan en IJsland).
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
In België vormen moslims 7,6% van de bevolking. Bulgarije (11,1%) en Zweden (8,1%) zijn nog twee landen waar moslims al een aanzienlijk aandeel van de populatie zijn.
Zweden is een langgerekt land en kent daardoor verschillende klimaattypes. In het zuiden vind je 's zomers een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers over het algemeen vrij warm zijn. In het noorden en in Midden-Zweden vind je een landklimaat, waardoor de zomers ook warm zijn.
[demoniem] een inwoner van Zweden, of iemand afkomstig uit Zweden.
Zweden heeft 60.000 boeren, die samen circa 1 miljard euro aan Europese subsidies ontvangen. Slechts een vierde van hen leeft van de landbouw.
Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
Zweden staat bekend om zijn ongerepte natuur, schitterende hoofdstad (Stockholm), design (IKEA), popgroepen (ABBA, Roxette, Ace of Base). Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld.
Ook al is Zweden in hoge mate een seculiere samenleving geworden, toch noemt bij peilingen nog steeds 89 procent van de bevolking (8,8 miljoen) zich lutheraan. Dat staat haaks op het feit dat slechts één op de tien gelovigen 's zondags een kerk bezoekt.
Geen euro maar de Zweedse kroon
Op 13 september 2003 heeft de Zweedse bevolking zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Ondanks dat het een groot land is, is het leven in een stad druk en dichtbevolkt. Het kan dan ook moeilijk zijn om een woning te vinden. Je hebt veel geduld nodig om de Zweedse taal te leren, omdat dit geen makkelijke taal is. Gelukkig kunnen de Zweedse mensen vaak wel goed Engels.
De meeste oorspronkelijke bewoners zijn al jaren geleden weggetrokken op zoek naar werk. Er wonen ongeveer 8.300 Nederlandse emigranten in Zweden – zij die tijdelijk verblijven niet meegerekend – en er is sprake van een opwaartse trend.