Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.
Jarenlang waren wetenschappers in de veronderstelling dat eeuwige verliefdheid niet bestond. Hormonen en neurotransmitters die worden aangemaakt en actief zijn tijdens de verliefdheid zouden ons lichaam uiteindelijk uitputten en daarom gaat verliefdheid vaak na een aantal maanden of jaren voorbij.
“Intimiteit kost tijd. Wie er geen heeft of maakt, verliest de verbinding met zijn of haar wederhelft”, waarschuwt de seksuologe. “Belangrijk daarbij is dat je ook eens uit je comfortzone durft te stappen. Ga eens samen op avontuur en doe iets spannends.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Zo'n verslavende verliefdheid kan vooral ontstaan wanneer er sprake is van eenzijdig opgezegde verliefdheid en de ander het gevoel heeft ontzettend veel te hebben gegeven. “De verliefdheid is dan vooral een gedachte en al lang niet meer een lichamelijke reactie waar je niks aan kunt doen.
De hormonen die zorgden voor de verliefdheid, verdwijnen geleidelijk aan uit je hersenen. Soms komen er andere hormonen in de plaats die jullie aan elkaar doen hechten. Wanneer die verliefdheid overgaat, verschilt van persoon tot persoon. Dat kan na enkele maanden zijn, of soms na een jaar of meer.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Het hebben van een warm en opgetogen gevoel wanneer je aan de persoon denkt waar je verliefd op bent. Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan.Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Agapè-liefde is de hoogste Bron van liefde.
Vrouwen leren gemiddeld op hun 25e hun Ware liefde kennen.Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Gelukkig wijst het onderzoek een gemiddelde leeftijd uit, dus als je al ouder bent, kun je echt nog wel jouw droomman of -vrouw tegen het lijf lopen.
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden. Ten slotte waren de herenigde geliefden erg enthousiast over de kwaliteit van hun relatie.
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
Probeer de verliefdheid bij momenten terug op te roepen door bijvoorbeeld samen nieuwe, spannende dingen te doen. Blijf ook nieuwsgierig naar elkaar! Want je kent de ander nooit volledig. Er valt zeker nog wel iets te ontdekken.
Volgens deze relatiedeskundige wel. Schrijver en relatiedeskundige Robert Taibbi haalt in het Amerikaanse Psychology Today aan dat de meeste scheidingen na gemiddeld 8,2 jaar relatie plaatsvinden.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
De vertrouwdheid van de relatie speelt een belangrijke rol in het ontspannen van het lichaam en kan daarom bijdragen aan een stabiele bloeddruk. Een andere studie, uitgevoerd door de Universiteit van Rochester, laat zien dat een bevredigende relatie de kans op overleven na een hartoperatie kan vergroten.
Je geest voelt je naam uit de mond van iemand anders komen. Hij probeert je te waarschuwen om je ogen te openen en om je heen te kijken. Als iemand slecht over je praat, zal je geest je een fysiek signaal sturen. Het zal de spanning opnieuw creëren die zich zal manifesteren door een fysieke reactie – blozen.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.