Of je jouw overuren beter kunt laten uitbetalen of opnemen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kom je bijvoorbeeld door de overuren in de tweede schijf terecht, dan is het soms voordeliger om de overuren op te nemen. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat het normale jaarloon precies uitkomt op € 68.508.
Veel mensen zijn bang dat je over overuren meer belasting moet betalen. Dit is niet waar, omdat overuren in dezelfde belastingschijf vallen als je normale salaris. Met andere woorden: er gelden geen aparte belastingregels voor overwerken.
Wat is beter: tijd voor tijd of uitbetalen? Of tijd voor tijd of uitbetalen beter is, hangt af van de situatie en de voorkeur van zowel werkgever als werknemer. Tijd voor tijd kan een goede oplossing zijn als werknemers graag meer vrije tijd willen en de werkgever bereid is hen die tijd te geven zonder extra kosten.
Nee, u betaalt niet meer belasting over overuren dan over uw normale werkuren. Uw belasting hangt af van uw totale inkomen. Doordat u meer uren werkt, verdient u meer salaris.
Allereerst handig om te weten: overuren, worden net zoals gewerkte uren belast in de belastingschijf waarin jouw salaris valt. Overuren maken betekent langer werken dan het aantal uren dat in je contract staat. In het contract of CAO staat hoe deze overuren worden uitbetaald.
Bij meeruren heeft een werknemer recht op 100% van het normale uurloon en bij overuren geldt 100% + een toeslag, afhankelijk van het tijdstip van overwerken. Meestal zijn het percentages van 125% 150% of 200%.
· Een quotum van overuren: de overuren die recht geven op een fiscaal voordeel zijn beperkt tot 130 uren per kalenderjaar en per werknemer. Dit maximum werd tijdelijk verhoogd tot 180 uren tot 30 juni 2023. Van 1 januari tot 30 juni 2023 is er dus een voordeel voor 50 bijkomende overuren.
Over het algemeen worden de overuren uitbetaald met het reguliere loon, aan het eind van de maand. Maar sommige bedrijven betalen hun werknemers per week. Wanneer je uitbetaalt, hangt dus af van de afspraken binnen je organisatie.
Naast overuren kennen we ook meeruren. Meeruren zijn de uren die je in een kalenderjaar door extra inroostering meer hebt gewerkt dan je op basis van je aanstelling verplicht bent. Kenmerkend voor deze uren is dus dat ze – in tegenstelling tot overuren – wel vooraf zijn ingepland.
Ingevolge het sociaal akkoord 2023-2024 kondigde de federale regering aan dat de verhoging van het aantal fiscaal gunstige overuren, namelijk 180 in de plaats van 130 overuren, verlengd wordt van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025.
Werknemers die aan het eind van dit jaar nog een positief saldo aan overwerk- en compensatie-uren hebben staan, kunnen die overhevelen naar 2024, met een maximum van 36 uur compensatie en 36 uur overwerk. Die uren worden dan toegevoegd aan het Individueel Keuze Budget (IKB).
De werkgever moet voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen.Dit betekent dat hij ook vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren (dus ook over de eventuele overwerktoeslag).
Met andere woorden : de limiet van 130 overuren wordt verhoogd tot 180 uren voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022), op voorwaarde dat deze extra 50 overuren worden verricht in de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Vaak krijgt u overuren uitbetaald bij ontslag.In uw cao kan staan dat u geen geld krijgt voor overuren, maar dat u de overuren mag opnemen. Dit betekent dat u de overuren inruilt voor vrije tijd (tijd-voor-tijd).
Vaak staat in uw contract of cao wat overuren zijn, of overwerk verplicht is en of uw werkgever deze overuren extra moet betalen. In de wet staan wel regels over werktijden en rusttijden. Uw werkgever mag u niet te vaak en te lang laten werken. Zo mag u niet langer dan 12 uur per dienst of 60 uur per week werken.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
De maximale grens van 11 uren per dag en 50 uren per week mag niet worden overschreden. De werknemer kan tot 120 vrijwillige overuren per jaar presteren die recht geven op de betaling van het gewone overloon (50% voor de overuren gepresteerd in de week en 100 % voor de overuren gepresteerd op zondagen of feestdagen).
Over de meeruren (die kennelijk structureel zijn) is de werkgever ook doorbetaling van loon verschuldigd bij ziekte en ook overigens 8% vakantietoeslag.
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren. Je betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over je overuren.
Dit is een keuzerecht voor de werknemer: de werkgever kan dit niet verplichten. Pas je profiel aan en check hierna of er voor je sector een aparte regeling geldt: in sommige sectoren kunnen er meer dan 91 uren inhaalrust vervangen worden door bijkomend loon.
Minuren kwijtschelden
Als je minuren hebt opgebouwd op jaarbasis, mag je deze binnen de daaropvolgende zes maanden inhalen. Maar dat is geen harde eis. Als het niet lukt, vervallen ze en komen ze voor rekening van je werkgever. Dit geldt ook voor minuren die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis.
Eerst even een snel antwoord: Wanneer overuren vervallen hangt af van de afspraken die er gemaakt zijn in de CAO van de sector waarin je werkt. Als je geen CAO hebt dan zijn de afspraken die in je contract staan leidend. Vaak moeten overuren worden opgemaakt voor het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd.