Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant uit Zuid-India. Het zijn peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke unieke smaak met een intens aromatische geur. De smaak is citroenachtig met een vleug eucalyptus, en het heeft een warme, zoete ondertoon.
Kaneel en nootmuskaat komen veel voor alternatieven voor kardemom bij het bakken, of zelfs piment als je het hebt. Een goede vuistregel is dat het mengen van ½ theelepel kaneel met ½ theelepel nootmuskaat of ½ theelepel piment gelijk is aan 1 theelepel kardemom.
Indien je geen kardemom peulen of zaden hebt kan je 1 theelepel vervangen door 1/2 theelepel kaneel en 1/4 theelepel nootmuskaat.
Gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul.
Het is fris met een ondertoon van eucalyptus. Bij het gebruik komt een heerlijke, bloemachtige smaak vrij. Tenminste, als je de juiste dosering gebruikt. Het kruid overheerst al snel, dus gebruik niet te veel.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Je kunt het in de grote(re) supermarkten gewoon bij de kruiden en specerijen vinden. Gemalen in zakjes en potjes van Silvo.
Kardemom wordt van oudsher in veel culturen als een kruid en een traditioneel medicijn gebruikt. De moderne wetenschap laat zien dat kardemom je darmgezondheid kan helpen verbeteren, cholesterol en chronische ontstekingen kan verlagen, de bloeddruk kan verlagen en zelfs kanker kan bestrijden.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
HEEL ERG GEZOND
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan. Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Het houdt je maag- en darmstelsel gezond
Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper.
Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
Beschrijving. Kardemom is de peulvrucht van een kruidige plant. De peulen hebben een sterke zoetfrisse geur en smaken enigszins naar citrus en bergamot. Alhoewel je het beste alleen de zaden kunt gebruiken, worden vaak de gehele peulen gebruikt in gerechten.
Kardemom groeit als peulen in ondermeer landen in Guatamala en India. De peulen worden zo snel mogelijk gedroogd, daarna kunnen zowel de hele peulen als de zaden en de zaaddozen worden gebruikt. Uit de kardemompeulen kan wel 8% essentiële olie gewonnen worden.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Kardemom etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; brandend maagzuur, krampen, winderigheid, slijmvorming, mentale vermoeidheid, nervositeit, kolieken, misselijkheid en beklemmingen. Psychisch: Kardemom olie heeft een vrolijke verfrissende werking.
Elles, Fenegriek is geelwortel (koejit). Het is niet te vervangen maar bij elke toko en redelijk gevarieerde supermarkt kan je het kopen. Tip: vervang het zeker niet door saffraan, dan verpest je de soep.
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.