Het is niet mogelijk om witkalk te overschilderen met latex. Als u de ruimte toch met latex wilt schilderen, dan moet de witkalk eerst verwijderd worden. U kunt dit doen door het oppervlak met water en een borstel stevig af te schrobben. Kalkverf lost op in water.
Voor muren en plafonds hebben latexverven de witkalk vervangen omdat die meer of minder afwasbaar zijn. Witkalk en veegvaste verf zijn vrijwel niet meer verkrijgbaar. Voor kelders werkte gewone witkalk uitstekend: witkalk was vochtopnemend en bijkomend voordeel was dat het schimmelvorming tegenging.
U kunt inderdaad witkalk verwijderen ( poederende laag> dus geen hechtingsvermogen ) door het oppervlak flink in te pappen met gewone cellulose behanglijm. Laat het wel goed inweken. U moet goed nawassen met water en laten drogen. De droge bladders kunt u met een groot plamuurmes afsteken.
Kalkverf kan prima over een latex ondergrond worden aangebracht. Wel moet je eerst een laag muurprimer aanbrengen van hetzelfde merk. Bij grote kleurverschillen in de ondergrond is het beter om een primer op kleur te gebruiken. Deze kun je in precies dezelfde kleur laten mengen als de kalkverf die je kiest.
Kalkverf is niet over te schilderen met een andere verfsoort. U zult het ofwel moeten verwijderen ofwel moeten bedekken met een primer. Kalkverf kan buiten aangebracht worden en kan voor hele leuke gevels zorgen, maar let op: het zal zeer snel vuil en vocht opnemen.
Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde
Tussen 'normale' muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term 'latex' wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.
Omdat kalkverf een minerale verf is, is een primer noodzakelijk, het beste van hetzelfde merk als de kalkverf. Deze primer breng je aan op de muren die je wilt schilderen. Door de primer voorgekleurd te kopen, krijg je de ideale onderlaag voor de kalkverf die je later wilt aanbrengen.
Voordelen van kalkverf
Kalkverf wordt gemaakt van water en kalk en is daarom 100% natuurlijk. Daarnaast geeft het een prachtig mat effect. Maar er is nóg een voordeel: door zijn ademende werking is de verf namelijk vocht- en schimmelwerend.
Pure & Original raad aan om Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf in 2 lagen op te zetten. Zo ontstaat een mooi rustig geheel. Wil je het wat stoerder? Dan kun je het ook bij 1 laag houden, de nuances zijn de eerste laag namelijk vaak heftiger.
De winnaar – Beste kalkverf voor binnenmuren. Sikkens Alphaxylan SF is de beste keuze voor binnenmuren die je in een mat kalkuiterlijk wilt aanbrengen. Deze is weliswaar niet met de grote roller aan te brengen maar het is met een goede kwast voor kozijnen prima te schilderen.
Witkalk wordt traditioneel gemaakt door gepoederde kalk met water te mengen, wat resulteert in een verf of afdichtingsmiddel die niet giftig is en veilig is voor dieren. Veel mensen vinden het uiterlijk van witkalk mooi, omdat het een dunnere verfsoort is waar je de natuurlijke houtnerf doorheen kunt zien.
De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF is de beste plafondverf want hij is in één keer dekkend, voorkomt banen en is online erg goedkoop!
- Breng de witkalk met een kwast of roller aan aan de binnenzijde van uw dieren verblijf. - Voor een extra goed dekkend resultaat kunt u of meerdere lagen aanbrengen of eerst een laag grondverf voor water gedragen verf aanbrengen. - Breng witkalk altijd in dunne lagen aan, zo voorkomt u scheurvorming in de kalk.
Als er witkalk op de muur zit en je wilt het overschilderen dan kun je verschillende dingen doen: Je kunt er weer witkalk of eventueel veegvast overheen schilderen. Het nadeel hiervan is dat je de oppervlakken dan niet nat kunt schoonmaken. Je kunt het oppervlak behandelen met een voorstrijkmiddel.
Heb je geen plafond met witkalk of veegvast, gebruik dan ammonia en water om het plafond schoon te maken. Zitten er losse delen op het plafond, verwijder dit dan met een plamuurmes. Voor meer informatie over het verwijderen van verf kan je ook dit artikel lezen: Verf verwijderen.
Het maken van een kalkverf is eigenlijk heel eenvoudig. Een bekend recept voor een veredelde kalkverf is bijvoorbeeld: 1 deel van de kalkdeeg en mengt dit met 1 deel marmermeel. Vervolgens voeg je ongeveer 2 delen kalksinterwater toe.
Met zijn bindende eigenschappen fungeert kalk als bindmiddel. Kalk bevat bovendien veel dekkend wit pigment, zodat er weinig andere grondstoffen - zoals extra bindmiddel of vulstoffen - nodig zijn om te komen tot een goed vloeiende en dekkende verf.
Start in een hoek en werk in banen van 30 tot 80 cm van boven naar beneden of kris/kras door elkaar. Werk vooral slordig en werk nat in nat, dus niet eerst de randen verven en dan de rest. Kalkverf heeft een geheugen, als de verf droog is zie je hoe je de verf hebt aangebracht.
Droogtijd Wat is de droogtijd en wanneer kan ik eroverheen schilderen? Corifondo moet minimaal 12 uur drogen, kalkverf afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid ongeveer 2 uur, de tweede laag kan meteen over de eerste heen.
Kan krijtverf over kalkverf heen? Ja, krijtverf kan prima over kalkverf aangebracht worden mits de kalkverf 2 maanden op de muur zit en dus goed is uitgehard. Behandel de muur eerst voor met universele primer. Deze kan ook op kleur gemaakt worden.
Kalkverf kopen
Voor een blik kalkverf met een inhoud van 2,5 liter beginnen de prijzen vanaf ongeveer 50 euro, maar verven van hogere kwaliteit zullen vanzelfsprekend iets duurder zijn. De prijs is ook afhankelijk van het volume dat je aankoopt. Bij grotere volumes zal de prijs per liter lager liggen.
Krijtverf wordt vaak verward met kalkverf. Dit zijn echt twee totaal verschillende verfsoorten. Kalkverf is ruwer, is genuanceerd en daarmee niet egaal in uitstraling. Krijtverf is daarentegen egaal van kleur en fluweelachtig in uitstraling.
Hou er ook rekening mee dat kalkverf niet afwasbaar is en ook niet erg vlekbestendig ; Tierrafino Protect (op basis van cactus) is de perfecte kleurloze en ademende oplossing om kalkverf binnen en buiten sterker te maken!
Kalkverf is ademend, schimmel- en bacterie werend en is daarom uitermate geschikt voor in de badkamer en keuken. Dankzij het ademende karakter van de kalkverf kan deze het teveel aan vocht in de lucht opnemen, en weer loslaten zodra de luchtvochtigheid daalt.
Het belangrijkste verschil tussen kalkverf en krijtverf is dat krijtverf een egaal effect geeft terwijl kalkverf een gevlekt effect geeft. Tevens is kalkverf kwetsbaarder.