Elkaar laten uitspreken en inpikken op datgene wat je gesprekspartner net gezegd heeft - zonder naast elkaar te praten - is de beste basis voor een vlotte conversatie. Extra tip: luister naar wat mensen je écht willen vertellen in plaats van enkel naar datgene wat ze letterlijk tegen jou aan het zeggen zijn.
Probeer vanuit je buik te spreken. Veel mensen praten onbewust vanuit hun keel of neus, waardoor je gemakkelijker binnensmonds praat, een trilling in je stem krijgt en minder duidelijk over komt. Je kunt dit voorkomen door een rechte houding aan te nemen en diep naar je buik in te ademen wanneer je gaat spreken.
Oefening 1: Train je articulatie
Spreek deze enkele malen hardop uit; verhoog telkens het tempo. Zorg dat je elk woord duidelijk verstaanbaar blijft uitspreken. Door deze oefening maak je je tong, lippen en ademhaling soepeler, waardoor je duidelijker gaat articuleren.
Adem rustig in met een correcte buikademhaling en zeg de /ah/ van stil naar luid. Trek hierbij je buikwand naar binnen. Begin heel zacht en bouw geleidelijk aan op om zo een luide klank te bekomen. Denk eraan dat je niet wil schreeuwen maar dat je een variatie wil in stemvolume.
Razendsnel praten is een veel voorkomend teken van stress. Tot op zekere hoogte kan het de mensen om je heen veel energie geven als je het tempo er goed inhoudt. Op het moment echter dat je voor langere tijd in sneltreinvaart praat, ben je je publiek snel kwijt.
Mensen die binnensmonds mompelen hebben het zichzelf aangeleerd en kunnen dit door kleine articulatie oefeningen al verbeteren. Maar een slechte articulatie kan ook andere oorzaken hebben, namelijk een gevolg van een ziekte. Dit wordt ook wel dysartrie genoemd.
Dysartrie ('dys' betekent niet volledig en 'artrie' komt van articuleren, uitspreken) is een spraakstoornis die het gevolg is van een aandoening in het zenuwstelsel. Deze aandoening verstoort de werking van één of meer spieren die bij het spreken betrokken zijn.
Oorzaak spraakproblemen
Dit kan komen door: Problemen met de spraakontwikkeling door gehoorproblemen of door veel duim- of speen zuigen. Een stembandaandoening. Een te grote neusamandel.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
Oefen op overtuiging
Hoewel niet iedereen van nature een overtuiging in de stem heeft, is het goed aan te leren. Het is een kwestie van je stem op een andere manier gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan volume of spreektempo. Duidelijk praten en kracht in je stem leggen maken je meteen al een stuk overtuigender.
Kleine dingen kunnen uitgroeien tot iets heel groots. Ook jouw social skills kunnen door heel snel veel kleine stappen te zetten, in korte tijd beter worden. Dagelijks kom je ontelbaar veel situaties tegen waar je heel eenvoudig je sociaal beter kan worden, zonder risico dat je zenuwachtig hoeft te worden.
Uit dit onderzoek bleek dat de volwassenen die actief de taal probeerden te leren, vooral de woorden heel goed konden onthouden. Bij de volwassenen die alleen luisterden naar de taal, bleef de structuur van de taal beter bij.
Van lezen naar spreken
Maar om soepel te kunnen spreken heb je toch eerst een goed gevoel nodig voor hoe de taal in elkaar steekt, net als een flinke woordenschat. En dat bereik je vooral door veel, heel veel, te lezen en te luisteren. Denk eens even aan hoe je in je eigen taal praat.
Roepen en luid spreken kosten veel inspanning. De spraak klinkt meer met een neusklank dan voorheen. De spraak klinkt monotoner dan voorheen. Het spreken wordt bemoeilijkt door een droge mond of juist door te veel speeksel in de mond.
Spreken vraagt een zeer fijne coördinatie; als deze coördinatie niet meer goed wordt aangestuurd door de hersenen, kun je dit horen in de spraak. Dit kan klinken als 'spreken met een dubbele tong'. Problemen met spreken kunnen ook ontstaan door een te hoge spierspanning in het mond- en keelgebied.
Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet 'kan' praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan. Kinderen/jongeren met selectief mutisme praten thuis en tegen sommige mensen.
Mopperen, klagen en zeuren. Mopperen, foeteren, klagen en zeuren is een manier om jouw ontevredenheid te uiten. Het is jouw ongenoegen uiten op een vaak brommerige, klagende, chagrijnige en onvriendelijke manier. In feite zit er een stukje boosheid of teleurstelling achter.
Definities die `praatgraag` bevatten:
Kletserig = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) Flapuit 4) Geneigd tot kletsen 5) Geneigd tot veel kletsen 6) Indiscreet 7) Kletsgraag 8) Loslippig 9) Mededeelzaam 10) Niet kunnende zwijgen 11) praatgraag 12) Praatziek 13) Spraakzaam... extravert = ...
Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft. Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken. Maar ook stress en emoties hebben een grote invloed op je stem en kunnen ervoor zorgen dat je harder gaat praten.
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Bij fluisteren komen de stembanden dichter naar elkaar toe maar ze raken elkaar niet. Dit is een onnatuurlijke manier van stemgeven. Vooral door luid en gespannen fluisteren raken de stembanden geïrriteerd, waardoor ze kunnen opzwellen en de stemkwaliteit vermindert.