Stiefoma of stiefopa | Liefhebbende niet-biologische opa en/of oma.
Stel eens een vraag aan je stiefkinderen, om te ontdekken wat hen bezighoudt. Ook al interesseert het onderwerp jou niets, kijk of je kunt ontdekken waarom het voor je stiefkind zo belangrijk is. Vertel eens een verhaal over jezelf als kind. Of iets wat jou bezighoudt of wat belangrijk voor je is.
Bonusopa's en bonusoma's, wij hadden er eigenlijk nog nooit van gehoord. Bonusopa's en -oma's zijn mensen die de rol van grootouder vervullen voor niet biologische kleinkinderen.
Reacties van plusoma's en plusopa's: zo ervaren ze de stiefkleinkinderen. Stiefkleinkinderen, pluskleinkinderen, nieuwe kleinkinderen: hoe je ze ook noemt, ze maken plots deel uit van je leven. Zo ervaren de grootouders dat.
Opa en oma maken sociaal
Er is nóg een reden waarom opa en oma van belang zijn: het is goed voor je kind om met mensen van verschillende leeftijden om te gaan. Zo kan hij van oudere mensen leren hoe zíj in het leven staan, wat zij hebben meegemaakt. Kinderen die meer omgaan met ouderen, ontwikkelen zich sociaal beter.
Als stiefouder moet u bijdragen aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van uw stiefkind. Deze onderhoudsplicht is op basis van uw inkomen (naar draagkracht). Dit kan betekenen dat de andere ouder van uw stiefkind minder kinderalimentatie hoeft te betalen.
Het klinkt heel mooi, samen verantwoordelijk voor de opvoeding maar als jij een hekel hebt aan je stiefkind gaat dat niet werken. Praat hierover met je partner. Het is zijn kind, laat hem de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding. Jij kunt hem daar op een positieve manier in ondersteunen.
Een samengesteld gezin kent zijn uitdagingen. Hoe ouder de betrokken kinderen, hoe moeilijker het vaak is. Op het moment dat iedereen de tijd krijgt en ook neemt om aan deze nieuwe situatie te wennen is de kans van slagen groter. Reflecteer vaak, ook voor jezelf.
Als stiefouder heeft u niet automatisch ouderlijk gezag. Er kunnen ook maar twee mensen gezag hebben over een kind en dit zullen doorgaans de biologische ouders zijn. In de situatie dat één van de twee biologische ouders het gezag heeft verloren, is het mogelijk om als stiefouder gezag aan te vragen.
Als je kind je nieuwe partner niet accepteert kan dit dus ook een grote spiegel zijn over de kwaliteit van de relatie die je met je nieuwe partner hebt. Al helemaal als je kind weinig last heeft gehad van de scheiding. Vraag jezelf dan af of je kind, die geen last heeft van verliefdheid, zaken toch beter ziet dan jij?
Meer dan 60% van de mensen die na een scheiding aan een nieuw samengesteld gezin beginnen, gaat binnen vijf jaar alweer uit elkaar. Een schrikbarend hoog percentage, waaruit blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat het samenvoegen van twee gezinnen een succes wordt.
Probeer geen beschuldigende toon aan te nemen. Zorg ervoor dat je als stiefouder de ruimte geeft aan de relatie met de biologische ouder. Neem de tijd voor activiteiten met je stiefkinderen, probeer ook tijd te maken voor één op één contact. Zorg voor een goede relatie met je partner.
Als je een relatie aangaat met iemand die kinderen meeneemt uit een vorige relatie, dan heb je een samengesteld gezin. Je krijgt dan meestal de rol van stiefouder. Zeker wanneer jullie relatie serieus wordt en jullie steeds meer de kinderen samen opvoeden.
U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Een stiefouder kan een kind erkennen als alleen de partner ouderlijk gezag heeft over het kind.
Dat is niet vreemd want het woord ''stief'' betekent oorspronkelijk 'beroofd van de bloedband/ iets missend'. Dat klinkt niet echt positief, toch is ''stief'' de term die we het meest gebruiken als onze ouder een nieuwe partner krijgt.
Erfenis stiefkind
Een stiefkind erft normaal gesproken niet van een stiefouder. Maar dit kan een stiefouder wel regelen. De stiefouder kan het stiefkind in zijn of haar testament tot erfgenaam benoemen.
De kosten verdelen
Naar verhouding van inkomen. Stel dat je drie vijfde deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner twee vijfde deel. Jij betaalt dan ook drie vijfde deel van de gezamenlijke uitgaven, en jouw partner twee vijfde deel. Hetzelfde bedrag overhouden.
Tips. Vertel het samen, zodat de kinderen zien dat jullie beiden blij zijn met deze baby. Laat daarbij merken dat jullie nog net zo blij zijn met hen, verzeker hen dat jullie aandacht voor ze zullen blijven houden en vraag wat ze belangrijk vinden om apart te (blijven) doen met hun ouder.
Volgens het CBS is sinds 1998 het aantal samengestelde gezinnen oftewel stiefgezinnen in Nederland met bijna 35 duizend toegenomen, tot 149 duizend in 2007. Het aantal eenoudergezinnen is in die periode gestegen tot 459 duizend, terwijl het aantal 'traditionele' twee-oudergezinnen juist daalde tot 1,9 miljoen.
Deze stiefvader laat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding bij de biologische ouders, maar ondersteunt wel de moeder, bijv. door haar te adviseren of mee te denken. Hij heeft belangstelling voor de kinderen, zorgt voor hen, en doet leuke dingen met hen.
Een schoonouder betreft de moeder of de vader van de persoon met wie men is (of was) getrouwd. Soms wordt het begrip schoonouder ook gebruikt in niet-huwelijkse relaties zoals een geregistreerd partnerschap. In het geval van de moeder spreekt men van schoonmoeder, in het geval van de vader spreekt men van schoonvader.
Het beste is om jezelf en je ex de tijd te geven om alles te laten bezinken. Zeker als je ex al zo snel een ander heeft is de kans groot dat hij/zij in een reboundrelatie is beland. Het beste is om ook aan je omgeving, je vrienden en familie te laten zien dat je de situatie accepteert.
Zeg tegen hem dat hij ongeveer drie maanden moet wachten. Zo kan jij de laatste afrondingen van je scheiding regelen. Het is belangrijk dat je je nieuwe liefde wel vertelt hoe je deze situatie wil aanvliegen. Je wil contact houden en je wil hem op de hoogte houden.