Een thermoshirt kun je overal kopen, van de Zeeman, de Hema tot aan de sportwinkel bij jou om de hoek of bij Thermowear.
Craft Active Extreme is het beste thermoshirt voor de fanatieke wintersport die zich graag in het zweet werkt. Het shirt is sneldrogend en heeft een sportieve, aansluitende pasvorm. De zweetafvoer van deze baselayer is optimaal, je lichaam blijft onder de grootste inspanningen nog droog.
Thermo ondergoed is beschikbaar in zuivere wol, synthetische vezels of een mengsel van beide, te vinden in het Decathlon assortiment.
Maak kennis met Woolpower 400, het dikste en warmste thermo ondergoed. De Woolpower 400 thermokleding is haast twee keer zo dik als het 200 ondergoed en is multifunctioneel; je kan deze warme thermokleding dragen als baselayer, of als midlayer.
De pasvorm van het thermoshirt
Het mag dus best strak om het lichaam vallen, zolang het maar niet knelt. Een shirt moet tevens lang genoeg zijn om in je skibroek te passen of aan te sluiten op je thermobroek.
De thermokleding draag je direct op de huid omdat het zo zweet kan doorvoeren naar de buitenste laag kleding en tegelijkertijd zorgt voor een luchtlaag tussen je huid, het thermo ondergoed en de tweede laag kleding. Deze lucht staat veelal stil en stilstaande lucht is door het lichaam makkelijk warm te houden.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Een thermoshirt zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Het is dus niet gek dat je het aan het begin van een workout nog wat frisjes hebt, want je lichaam moet zichzelf dan nog opwarmen. Maak je dus vooral geen zorgen als je het de eerste 10 minuten nog koud hebt.
Thermokleding houdt de warmte van je lichaam als het ware vast, zodat de – reeds – geproduceerde lichaamswarmte niet (snel) verloren gaat. Je lichaam houdt zich dus warm met zijn eigen warmte en hoeft dus minder hard te werken om weer nieuwe warmte aan te maken. Thermokleding draag je onder je skikleding.
VILOFT ® vezels zijn van nature zacht en staan garant voor uitstekend draagcomfort voor de drager. VILOFT ® transporteert vocht van de huid en remt de groei van bacteriën op een natuurlijke manier. Onderhoudsvriendelijk: onderkleding gemaakt van VILOFT ® zijn wasmachinebestendig.
De materialen zijn zo samengesteld dat de warmte maximaal vastgehouden wordt en het vocht snel wordt afgevoerd. Vaak wordt gedacht aan thermo ondergoed, een thermo broek, een shirt of een vest maar ook thermische sokken en thermische handschoenen zijn kledingstukken die onder de term thermokleding vallen.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Om ervoor te zorgen dat de warmte goed opgesloten blijft en dus lang om je lichaam heen blijft hangen kun je het beste een trui, jas, softshell, vest of shirt dragen (de tweede kledinglaag) dat aansluit bij je thermokleding. En dan bedoel ik niet de kleurtjes, maar de functionaliteit van de kleding.
Zakje in de onderbroek
Door dit extra stukje stof heeft het daar beneden meer de ruimte om te 'ademen'. Daarnaast geeft deze stof een extra bescherming tegen dikke naden van kleding, zoals de dikke naden van een spijkerbroek.
Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt.
Wanneer is het dragen van thermokleding verstandig
Het is verstandig om thermokleding te gaan dragen als het buiten rond de tien graden boven nul is. Wanneer je stilstaat koel je namelijk al snel af en kan je anders last krijgen van onderkoeling.
Het thermo ondergoed is gemaakt van synthetische materialen of merino wol en heeft als functie het warm houden van het lichaam of het verkoelen van het lichaam, terwijl er zweet wordt afgevoerd." Thermo ondergoed dat je warm houdt draag je in de winter als het koud is. Je lichaam blijft zo beter beschermd tegen de kou.
Het handige van thermokleding is dat je het 's avonds gewoon even uitspoelt en het 's ochtends alweer droog is. 5x sokken, 1x thermo-shirt korte mouw, 2x thermo-shirt lange mouw, 2x lange thermobroek, 3x fleece. En voor de kids: 5x sokken, 3x thermo-shirt lange mouw, 3x thermo-broek, 2x fleece.
Thermokleding moet in principe goed aansluiten, het mag dus best strak zitten. Hoe beter het aansluit, hoe beter zweet wordt afgevoerd en je lichaam warm blijft. Het moet natuurlijk niet té strak zitten en je in je bewegingsvrijheid beperken. Daarnaast is het fijn als een shirt goed aansluit op de broek.
Bij synthetisch thermo ondergoed is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te wassen na gebruik. Zo krijgen nare geurtjes geen kans. Doorgaans is wassen op 30 graden voldoende en wasverzachter is niet nodig. Thermokleding laten drogen in de wasdroger wordt afgeraden en is niet nodig, aangezien het zo droog is.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
“Na cashmere, is merinowol het warmst”, zegt textielexpert Verhaar. Merinowol komt van een merinoschaap, een ras dat het liefst rondloopt in Australië. “Het is lekker warm, prikt niet en mensen zijn er dol op.” Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen.