Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat ECOstyle Ultima zevenblad de beste onkruidverdelger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de ECOstyle Ultima zevenblad is de ECOstyle Ultima onkruid & mos.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Zout als wondermiddel tegen onkruid tussen de tegels
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft.
Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood.
De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Regelmatig de grond schoffelen of onkruid uitgraven
Veel onkruid is eenjarig. Dit groeit niet terug als u het uit de grond trekt of weg schoffelt. Meerjarig onkruid moet worden uitgegraven. De wortels van deze soorten zitten dieper in de grond, en deze zijn moeilijk te verwijderen met alleen een schoffel.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om het onkruid tussen de tegels in bedwang te houden.
Sinds 2016 is Glyfosaat als chemische onkruidbestrijding verboden in de groenvoorziening én in tuinen. Het Europese verbod op o.a. glyfosaat heeft gevolgen voor groenvoorzieners zoals Allgroen bv én ook voor u als particuliere tuinbezitter.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
Bayer stopt verkoop glyfosaat aan particulier in VS
Eind 2020 sprak Branchevereniging Tuinbranche Nederland met milieuorganisatie Natuur en Milieu af dat de tuincentra deze gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen haalt. Uitgangsdatum is 1 januari 2022 met uitloop naar 1 juli 2022.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero aan. Greenfix Zero is glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Hoe lang duurt het voordat de onkruidverdelger werkt? De inwerking van de onkruidverdelger hangt af van het onkruid, het soort onkruidverdelger en de omstandigheden waarin deze gebruikt wordt. Over het algemeen duurt het 2 tot 4 weken om je tuin volledig te ontdoen van de ongewenste planten..
Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien. Wat is de beste periode om onkruid te bestrijden? Je gebruikt Roundup® onkruidbestrijder het beste bij zacht weer (een temperatuur tussen 12 en 25 graden en windstil). Roundup® onkruidbestrijder is het hele jaar door even effectief.
Als de onkruidverdelger nog in de grond aanwezig was, zou je niets kunnen kweken. Daarom zijn de meeste onkruidverdelgers ontworpen om binnen 24 tot 78 uur te verdampen. Dit betekent dat het na 3 dagen veilig is om alles, eetbaar of niet-eetbaar, te planten op een plaats waar je de onkruidverdelger hebt gebruikt.
Steenzout voor schone bestrating
Dan is steenzout hiervoor de oplossing. Het zout zout werkt ook goed tegen groene tegels en bestrating. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar en de zomer een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om de straat weer schoon te krijgen.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Tip 2: Strooizout gebruiken
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.