Ongeacht de manier van kolven zal elke kolfsessie moeten worden begonnen door het opwekken van de toeschietreflex. Vaak verdient het aanbeveling om ook tijdens het kolven opnieuw de TSR op te wekken wanneer de melkstroom sterk afneemt.
Maar zelfs als je helemaal niks gewaar wordt, dan nog kan je een toeschietreflex hebben! Hoe langer je voedt, hoe minder duidelijk je je toeschietreflex zal gaan voelen. Tijdens het voeden of kolven krijgen je borsten normaalgezien meerdere malen een toeschietreflex.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Als je gevoelig bent voor overproductie, probeer dan twee keer na elkaar dezelfde borst te geven of gedurende een periode van 3 à 4 uur. Kolf desnoods tussendoor kort met de hand om de druk van de tepel te halen. Doordat de andere borst minder gestimuleerd wordt, zal de productie zich beter stabiliseren.
Om meer melk te maken moet de borst geleegd worden maar dat is vrijwel onmogelijk zonder een toeschietreflex. Wanneer de baby aan de borst ligt en de tepel en tepelhof stimuleert door middel van zuigen, geven de hersenen een signaal om de melk toe te laten schieten.
Als je gaat afkolven kan het vaker voorkomen dat je de toeschietreflex bewust op moet wekken. Oxytocine wek je op door het jezelf comfortabel te maken, door te zorgen dat je het niet koud hebt en door te ontspannen. Een paar keer diep in- en uitademen helpt vaak al goed.
Je kolft vaker op een dag, ongeveer 5 à 10 minuten. Dus vaker korter kolven. Probeer ongeveer 10 kolfsessies per dag in te lassen. Zet de kolf zo neer dat iedere keer wanneer je langs de kolf komt, deze even extra gebruikt.
Om een voorraad moedermelk op te bouwen, kun je het beste kolven na de ochtendvoeding. Dan kun je ongeveer 20 tot 50 cc kolven. Heb je veel voeding en verslikt je baby zich soms de eerste minuten? Dan kun je tijdelijk vóór de voeding even wat melk afkolven.
De volgende hoeveelheden melk zijn 'normaal' (10 tot 14 dagen na je bevalling): ideaal: meer dan 750 ml per 24 uur. gemiddeld: 350 tot 500 ml per 24 uur.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Geef je borstvoeding en leg je je baby aan, dan voel je al snel de melk toestromen. Dit kan een apart gevoel zijn in je borsten, we noemen dit de toeschietreflex. In het begin, of als je veel stuwing hebt, kan dit toeschietreflex pijnlijk zijn. Maar meestal voelt het als een lichte tinteling, of prikt het een beetje.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Draai het flesje voorzichtig rond om de lagen te mengen, voordat je je baby voedt. Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet.
Als je een sterke toeschietreflex hebt, spuit de melk vrij hard uit je borst. Sommige baby's verslikken zich hierdoor en hebben moeite om de hoeveelheid melk te verwerken.
Hoe vaker melk wordt verwijderd, hoe beter. Na twee of drie dagen regelmatig kolven zou je een beduidende toename in de melkproductie moeten zien.
Heb je maar af en toe een fles moedermelk nodig, dan kolf je een paar keer kleine hoeveelheden af. Die kleine porties kan je samenvoegen tot één voeding. Je kan een half uur tot een uur na een borstvoeding een beetje afkolven. Of, als je baby 's ochtends maar aan één borst drinkt, kan je kolven aan de andere kant.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen.
Bijvoorbeeld 's morgens de ene borst afkolven terwijl de baby uit de andere drinkt. Of als er een voeding wegvalt, kolf je die af. Goed ontbijten voordat je aan het werk gaat, dat verhoogt je kolfopbrengst. Als je kolvende collega's hebt, organiseer samen te gaan kolven.
Redenen voor te weinig melk. Het geven van kunstvoeding, thee, sap of water, heeft invloed op je melkproductie. Het vult het maagje, waardoor je baby langer wacht met vragen om de volgende voeding en hij dus minder aan de borst drinkt. Dit zorgt ervoor dat je borsten minder melk gaan maken.
Schoonmaken | Steriliseren of desinfecteren kolfsets
Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is. Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week. Het klopt dat baby ook in contact komt met bacterieen en dat moedermelk bacteriostatisch is.
Techniek 4: Clusterkolven
Eén maal per dag kolf je gedurende 3 uur achter elkaar intensief. Iedere 30 minuten kolf je 5-10 minuten. Je kolft totdat de melkstroom afneemt. De rest van de dag kolf je zoals je gewend was te kolven.
Clusterkolven geeft niet direct resultaat. Het lichaam heeft even tijd nodig om meer melk aan te maken. Na een paar dagen zal de productie van moedermelk toenemen. Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor schoon te maken en de melk in de koeling te bewaren.
Vaak duurt het 2 tot 3 dagen voordat je merkt dat je over de hele dag genomen meer melkproductie hebt. Wanneer je start met clusterkolven is het belangrijk dat je dit 2 tot 3 dagen achter elkaar op ongeveer hetzelfde moment doet.