Het molair volume Vm van een stof is het volume van een mol van die stof. Met andere woorden: het molair volume van een stof is de constante verhouding tussen het volume V van de stof en de hoeveelheid n van die stof.
Het V-teken (wijsvinger en middelvinger opgestoken) wordt wereldwijd gebruikt als het symbool voor vrede. Het teken is al heel oud, hij wordt door het gehele Midden-Oosten, Noord Amerika en het Verenigd Koninkrijk eerder als het teken van Overwinning gebruikt. In die versie staat de “V” voor Victory.
Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.
Het symbool voor snelheid is v. Dit komt van het Engels velocity of het Frans vitesse.
Een vaste toestand geef je aan met (s), van het Engelse solid. De vloeibare toestand geef je aan met (l), van het Engelse liquid. De gasvormige toestand geef je aan met een (g).
Bij veel formules kun je de eenheid gebruiken. Bij v=s/t ook, want v = snelheid en de eenheid is km/h (of m/s). Km en m zijn eenheden van s (= afstand).H en s zijn eenheden van t (=tijd).
Elektrische spanning
De hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan de elektrische lading is de spanning (U). De eenheid van spanning wordt gemeten in volt (V). Een andere veelgebruikte benaming hiervoor is voltage.
Hierin is: v de snelheid in meters per seconde (m/s) s de afstand in meter. t de tijd in seconden.
De grootheid "snelheid" wordt aangeduid met de kleine letter v. Moet er in de techniek worden gerekend, gebeurt dit niet in km./uur maar in de basiseenheid “meters per seconde”, afgekort m/s. Het omrekenen gaat als volgt: 1 km.
ve = vb + a x t
ve is de eindsnelheid in meter per seconde (m/s). vb is de beginsnelheid in meter per seconde (m/s). Als je te maken hebt met een eenparig versnelde beweging, dan is de versnelling (a) een positief getal.
Het V-teken: "peace man!" Het V-teken is een handgebaar waarbij je de wijsvinger en middelvinger tegelijk opsteekt in een V-vorm, terwijl de andere vingers worden gebogen. Het teken werd vooral bekend door Winston Churchill, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte als overwinningsteken.
De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
Tijd is een natuurkundige grootheid. Tijd in klassieke zin is het verschijnsel dat gebeurtenissen geordend kunnen worden; dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt.
De letter v is afkomstig van het Latijnse woord velocitas, wat snelheid betekent. De letter t is afkomstig van het Latijnse woord tempus, wat tijd betekent. De letter a is afkomstig van het Latijnse woord acceleratio, wat versnelling betekent.
Het voorwerp verplaats zich ook met de kracht mee. Als de kracht naar links beweegt, doet het voorwerp dit ook. Bij deze wet hoort ook een formule: F = m x a. F staat voor kracht (van het Engelse Force), m staat voor massa (niet te verwarren met gewicht) en a voor de versnelling.
Spanning wordt uitgedrukt in Volt (V), en frequentie wordt uitgedrukt in Hertz (Hz): de snelheid waarmee spanning van potentiaal wisselt. Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen.
Elektrische spanning – ook bekend als het elektrische potentiaalverschil – is het verschil in potentiële elektrische energie tussen twee punten per eenheid van lading. In het SI-stelsel wordt dit uitgedrukt in volt (V). Als symbool voor de elektrische spanning wordt het symbool U gebruikt.
Symbool van weerstand is R, eenheid de Ohm (Ω).
Boor of borium is een scheikundig element met symbool B en atoomnummer 5 (niet te verwarren met bohrium met symbool Bh). Het is een zwart metalloïde.
Fluor is een chemisch element met symbool F en atoomnummer 9. Het behoort tot de groep van de halogenen (groep VIIa).
Silicium of kiezel is een scheikundig element met symbool Si en atoomnummer 14. Het is een donkergrijs metalloïde.