Voor mevrouw wordt de afkorting mevr. of mw. gebruikt. Het is aan te bevelen mevrouw voluit te schrijven.
Voor mevrouw wordt de afkorting mevr.
Het is aan te bevelen mevrouw voluit te schrijven.
Mw.en mevr.zijn allebei correcte afkortingen voor “mevrouw”. Het maakt dus niet uit welke afkorting je gebruikt, maar het is wel belangrijk dat je consistent bent en steeds dezelfde vorm kiest.
Vroeger werd mejuffrouw gebruikt als mondelinge en schriftelijke aanspreekvorm voor ongehuwde vrouwen. De gewone aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is tegenwoordig mevrouw. Het woord mejuffrouw wordt nog maar zelden gebruikt als aanspreekvorm voor jonge meisjes.
De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr. en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven.
De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr.en mevr.” of “dhr.en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven. Dit geldt ook voor de afkorting van de heer en de afkorting van mevrouw als ze individueel voorkomen.
In Nederland is mevrouw Van der Ven-van Dijk de gangbare schrijfwijze. In België wordt de persoonsnaam altijd geschreven zoals op de identiteitskaart is aangegeven; van wordt er meestal met een hoofdletter geschreven. De gewone schrijfwijze in België is dus mevrouw Van der Ven-Van Dijk.
Juffrouw of mejuffrouw, afgekort als mej., voorheen geschreven als jufvrouw, is een verouderde benaming voor een ongetrouwde vrouw, als tegenhanger van de benaming mevrouw of het Franse madame voor een gehuwde vrouw. In het verleden werd de aanduiding juffrouw ook voor getrouwde vrouwen gebruikt.
Wie geen aanspraak kan maken op een ambtelijke, kerkelijke, academische of adellijke titel, heeft recht op zogenoemde burgerlijke titulatuur. Deze bestaat enerzijds uit het ontbreken van titulatuur, zoals de heer, mevrouw en mejuffrouw, en anderzijds uit de formules weledelgeboren en weledele.
Een getrouwde vrouw of een weduwe wordt aangesproken met Mrs (Mrs Jennifer Whitley). Ongetrouwde vrouwen kun je aanspreken met Miss (Miss Jennifer Whitley). Weet je niet of iemand getrouwd is, dan is Mrs de veiligste keus voor vrouwen boven de 60 jaar.
Als je de naam van de ontvanger niet weet maar wel weet dat het een man is, gebruik je de aanhef 'Mr'. Voor getrouwde vrouwen gebruik je 'Mrs', voor ongetrouwde vrouwen 'Miss' en voor vrouwen waarvan je niet weet of ze getrouwd zijn 'Ms'. Je kunt ook 'Dear Sir/Madam' gebruiken als zowel nam als geslacht onbekend is.
en mr. zijn allebei correcte afkortingen voor “meneer”, maar het is beter om “m.” te gebruiken, omdat “mr.” ook kan staan voor “meester” (zoals meester in de rechten).
Bij een MWA (Micro Wave Ablatie) wordt de levertumor kort verhit met behulp van microgolven. Het doel van de behandeling is om de tumor te vernietigen. De interventieradioloog brengt bij deze behandeling een naald in door een klein sneetje in de huid.
Dat leidt tot ma., di., wo. of woe., do., vr. of vrij, za.
De dagen van de week worden meestal zo afgekort: ma, di, wo, do, vr, za, zo.
Een punt achter een afkorting is een signaal voor de lezer dat het om een afkorting gaat, en zegt verder niets over het woord zelf. Mr. krijgt dus net als mw. ('mevrouw'), nto.
Bij militaire geadresseerden volgt na de beleefdheidsfrase de (aanspreektitel van de) rang van de geadresseerde en diens naam. Bij burgermedewerkers en geadresseerden buiten Defensie volgen na de beleefdheidsfrase de aanduiding “heer” of “mevrouw” en de naam van betrokkene.
De aanspreekvorm voor een predikant is: weleerwaarde heer; en voor ouderling of diaken: eerwaarde heer.
Meisjes worden meestal aangesproken met hun voornaam. Juffrouw, of de afgekorte vorm juf, is wel gebruikelijk in onderwijscontexten, als aanspreekvorm voor een lerares in het basisonderwijs.
Een vrouw wordt dan aangeduid met echtgenote. In het meervoud wordt ook de term echtelieden gebruikt. Samen vormen twee getrouwde personen een echtpaar.
De heer kan je afkorten als Dhr., maar dat doe je dus liever niet in adresseringen. Na De heer of Mevrouw worden academische graden wel afgekort. Een brief aan de ingenieur Martens kan je dus als volgt adresseren De heer ir. Martens, een brief aan de advocate Coopman wordt dan Mevrouw mr.
Bijgewerkt op 3 november 2021 door Julia Merkus. Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Is 'Geachte meneer Jansen' een goede aanhef voor een brief of e-mailbericht? 'Geachte meneer Jansen' is ongebruikelijk in zakelijke correspondentie. 'Geachte heer Jansen' is beter, of 'Beste meneer Jansen'.
Namen in de aanhef
Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.