Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur.
Gedurende de ochtend/middag draait de zon van het oosten naar het zuiden en draait de schaduw vanuit het westen naar het noorden t.o.v. het object. Richting de avond draait de zon van het zuiden naar het westen, de schaduw t.o.v. het object draait dan van het noorden naar het oosten.
In de wintertijd staat de zon in Berlijn rond 12 uur op zijn hoogste punt. In Nederland is dat in de wintertijd ruwweg tussen 12:25 en 12:45 uuur, afhankelijk van de plek waar je bent en de tijd van het jaar. De zomertijd maakt het verschil tussen de zonnetijd en de tijd op de klok alleen maar groter.
De zon staat boven de Kreeftskeerkring en de dagen zijn op het noordelijk halfrond op hun langst. Het is met een zonhoogte van 61,4 graden zomer. De dagen worden vanaf dit moment weer korter.
Een tuin op het zuiden is de meest zonnige tuin. In deze tuin is het eigenlijk altijd licht en helder. 's Zomers kan het warm worden in de tuin, omdat heel de dag de zon in de tuin schijnt. Mocht u daar niet van gediend zijn, dan is het belangrijk dat u schaduwplekken creëert.
Een balkon op het zuiden willen de meeste zonaanbidders, want daar kunnen ze van de meeste zon genieten. Hier kunt u thuis bruin worden en van koele drankjes genieten. Daarom is een balkon op het zuiden ideaal om te zonnebaden. Voor uitgebreide zonnebaden is een comfortabele ligstoel het juiste meubilair.
In de zomer bereikt ongeveer 20-30 % van de totale dagelijkse hoeveelheid uv-straling de aarde tussen 11.00 en 13.00 uur en 75 % tussen 9.00 en 15.00 uur (zonnetijd, niet plaatselijke tijd).
Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden. Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.
Die aarde draait om zijn as en dat doet hij tegen de klok in oftewel in oostwaartse richting. Daarom zien wij 's ochtends de zon opkomen in het oosten en zien we hem 's avonds in het westen weer ondergaan. Doordat die aarde draait zit er ook steeds een ander gedeelte in het licht.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
Sun seeker
Met de app Sun Seeker zie je precies wanneer en waar de zon over een plek komt. Handig als je altijd vergeet waar de zon ook alweer opkomt (het oosten!) of als je niet echt weet waar het oosten dan precies is.
De ligging van een tuin bepaalt hoeveel zon er in een tuin valt gedurende de dag. Een huis met tuin op het zuidwesten of westen heeft over het algemeen de meeste zonuren op een dag. En hier betaal je dan ook voor: een huis met veel zon in de tuin is gemiddeld 2,2% duurder dan een woning met enkel middagzon.
In een tuin op het westen zal de zon in de ochtend slechts achterin je tuin te zien zijn mits je tuin diep genoeg is. Tegen je woning aan zal het door de schaduw van je woning in de ochtend op het terras tegen je woning aan lekker koel zijn en kun je hier op warme dagen heerlijk in de luwte zitten.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
Je kunt het misschien wel raden in vergelijking met een tuin op het noorden: als je tuin richting het zuiden ligt, heb je altijd zon in je tuin. De zon zal zowel in de zomer als in de winter zijn volle baan langs jouw tuinkant maken, waardoor je optimaal van het zonlicht in je tuin kunt profiteren.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
En om er nog wat dieper in te duiken: tussen west en zuidwest zit de windrichting westzuidwest, terwijl tussen zuidwest en zuid nog de windrichting zuidzuidwest zit. En uiteraard geldt dat ook voor de tussen vormen met oost en noord.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in.
Reacties. Het makkelijks is om te kijken op een kaart, bijvoorbeeld Google Maps. Je ziet dan precies hoe jouw gebouw ligt en waar je balkon op uitkijkt. Natuurlijk kun je ook een kompas gebruiken, bijvoorbeeld op een smartphone.
Op een balkon op het oosten pik je de eerste zonne- stralen mee. In de middag is er vooral schaduw. Een mix van zonliefhebbers en schaduwplanten is dus ideaal. Planten die goed groeien op een balkon op het oosten zijn onder andere afrikaantjes, ijzerhard, palmlelie, viooltjes, strobloem en petunia.
Een tuin op het noordoosten kent ook wat nadelen. Zo wordt de tuin weinig blootgesteld aan licht. Met name in de winter is zonlicht in een tuin op het noordoosten nauwelijks waarneembaar. Moet gezegd dat dit nog wel afhankelijk is van de exacte ligging.