Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
In spinazie zitten schadelijke stoffen
Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Vroeger werd spinazie, net als andere bladgroenten, als laxeermiddel gebruikt. Dit komt vooral doordat ze een hoge hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en vezels bevatten en vrij laag zijn in calorieën. In bladgroenten zit ook veel oxaalzuur en in een hoge dosis werkt dit laxerend.
Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Spinazie zit voor met vele gezonde voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Toch zit er in deze supergroente ook een klein gehalte oxalaten, en deze stof kan voor sommige mensen juist gevaarlijk zijn. Oxalaten kunnen nierstenen veroorzaken of ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Spinazie wokken is lekker, simpel en gezond. Met dit basisrecept + variaties tover je snel lekkere vitamines op tafel. (De hoeveelheden zijn voor 1 persoon, maar vermenigvuldigen is geen probleem.)
Gevarieerd eten is het beste. Ze is van mening dat - ondanks de nitraat - verhitte spinazie net zo gezond is als rauwe spinazie. Het voordeel van verhitten is namelijk dat het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen.
Spinazie zit vol met anti-oxidanten die rimpels tegengaan en je huid jong houden. Vitamine C, Vitamine E en beta carotene beschermen je huid allemaal tegen de schadelijke straling van de zon.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Spinazie koken
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.