Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Door met een rietje te drinken, komt de drank meer in contact met je gehemelte. De huid van het gehemelte is erg dun en sterk doorbloed, waardoor stoffen gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen. Alcohol komt langs deze weg sneller in het bloed dan via de maag en de darmen.
Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.
Soorten. Rietjes zijn meestal rond de 10–20 cm lang en hebben meestal een diameter van 3–10 mm. Er zijn verschillende soorten rietjes: Volledig rechte en onbuigzame rietjes.
RVS rietjes gaan echter heel lang mee en zijn daarom lekker duurzaam. Het kost meer energie en grondstoffen om een metalen rietje te maken dan een plastic rietje. Maar een metalen rietje gebruik je veel langer en is zoveel beter voor de natuur.
Er is een plastic ring aan de ene kant om te voorkomen dat het stro uit het deksel wordt getrokken. De rietjes worden gemaakt van veilige materialen die je gezondheid niet beschadigen.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.
Ja, het kan zijn dat je meer effect merkt van de alcohol die je drinkt. Tijdens de laatste dagen van je menstruatie zijn er minder hormonen in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat je een hogere alcoholconcentratie in je bloed kunt krijgen dan op andere dagen.
Volgens één theorie zou bij het drinken met een rietje de alcohol meer contact hebben met het goed doorbloede gehemelte en dus eerder in het bloed terecht komen. Anderen wijzen erop dat het bewegen van het rietje wat meer zuurstof in de vloeistof brengt, waardoor de alcohol beter kan worden opgenomen.”
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Slokje teveel. Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in je bloed terecht. Via je bloed komt alcohol ook in je hersenen terecht. Dat is een belangrijke plek, want daar worden veel functies van je lichaam bestuurd.
Als je merkt dat je steeds meer alcohol nodig hebt om het effect te merken, dan heb je een tolerantie ontwikkeld voor alcohol. Dat betekent dat het roes-effect van alcohol steeds minder voelbaar wordt. Het lichaam en met name de lever zijn dan gewend geraakt grote hoeveelheden alcohol te verwerken.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.
Manier 3: Dronken worden dankzij het auto-brewery syndrome
Deze medische aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. Dit betekent dat er gist en schimmels in de bovenste dunne darm en blindedarm zitten. Hierdoor wordt het eten gefermenteerd tot alcohol. Geen prettige kwaal kun je je voorstellen.
In het verleden werden tuitbekers afgeraden, omdat dit een sterk nadelige invloed zou hebben op de vorming van de kaak en gebit en de motoriek van de tong. Tandbederf kan zeker ontstaan bij kinderen, die langdurig een tuitbeker of fles in hun mond hebben.
Je peuter kan een rietjesbeker gebruiken vanaf zo'n twaalf maanden. Je kind leren drinken met een rietje gaat het makkelijkst als je hem eerst laat proberen met een wat dikkere vloeistof. Ook kan het helpen om te oefenen met een rietje uit een glas, vooraleer je de drinkbeker aanbiedt.
De Nuby Flip-It is de beste antilekbeker als je een rietjesbeker zoekt voor je dreumes of peuter. Het is fijn als je kleintje al gewend is om een beker vast te houden, aangezien de Flip-It een redelijk groot formaat heeft. Je kind heeft op die manier wel altijd drinken binnen handbereik.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
36.400.000 RIETJES
Worden jaarlijks gebruikt in Europa. Hiermee kun je 1x in de 2 dagen om de evenaar, een jaar lang. Helaas kunnen we niet nauwkeurig inschatten hoeveel plastic rietjes er in Nederland worden gebruikt.
En rietjes van staal en bamboe kun je volgens de expert zonder zorgen in de vaatwasser doen, zodat ze goed schoon worden. Volgens haar kun je ze het beste in het bestekrekje zetten, zodat ze niet omvallen.
Ze zijn zero waste
Onze herbruikbare rietjes van bamboe zijn biologisch afbreekbaar en herbruikbaar, waardoor ze de perfecte afvalvrije optie voor plastic wegwerp rietjes zijn.