Boven op de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland. Deze gietijzeren vuurtoren wordt door de locatie, zijn grootte en de kleur ook wel 'Vuurduin' of de 'Rode kabouter' genoemd. Het is een van de kleinste vuurtoren in Nederland.
Vuurtoren Noordertoren Schiermonnikoog
De rode vuurtoren op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog heeft geen officiële naam, maar wordt met Noordertoren aangeduid. Vanuit de toren worden weerberichten verstrekt voor de kustwateren. In 1998 is de toren rood geschilderd.
In 1853 liet koning Willem III twee vuurtorens bouwen op het eiland Schiermonnikoog. Ze waren uitgerust met een stationair verlichtingssysteem en dienden als oriëntatie voor de navigatie. Zodra de lichten van de twee torens samenkwamen, wisten de schepen dat ze van de Noordzee naar de Waddenzee konden varen.
Over. De Brandaris is de vuurtoren van Terschelling en kunt u haast niet missen als u West-Terschelling binnen vaart. Deze oudste vuurtoren van Nederland werd voor de eerste keer gebouwd in 1323 en diende als markering naar de oude Zuiderzee.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Vuurtoren Vlieland I De Rode Kabouter is de kleinste vuurtoren in Nederland | NAUPAR.
De witte Zuidertoren werd in 1854 gebouwd, tegelijk met de huidige rode vuurtoren. Omdat men vroeger niet beschikte over lichtkarakters plaatste men soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was.
Diep verscholen in het noorden van Nederland, waar de Noordzee de Waddenzee ontmoet, ligt Vlieland, het kleinste bewoonde Waddeneiland. Met zijn idyllische dorp, uitgestrekte stranden en adembenemende natuurlijke landschappen, is dit eiland een bestemming die je niet mag missen.
Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland.Ja echt, het is nog net iets kleiner dan Schiermonnikoog. Het noordoosten bestaat uit duinlandschap met het enige dorp; Oost-Vlieland. Ooit was er een tweede dorp, West-Vlieland, maar dat verdween 1736 door kusterosie in de zee.
Vlieland heeft maar één dorp, namelijk Oost-Vlieland. In dit dorp wonen zo'n 1200 inwoners en dat is 95% van de totale bevolking op het eiland.
Met een lengte van 63,45 meter is de Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland (Tussen 1974 en 2008 was dat de vuurtoren aan de Maasvlakte) en de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld. De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht kon op 1 april 1878 worden ontstoken.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam. Volgens de Nederlandse Vuurtorenvereniging is hij het waard om de status van monument te krijgen.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
De vuurtoren van Pharos stond op het eiland Pharos, net buiten de haven van de Egyptische stad Alexandrië aan de Middellandse zee. De toren werd rond het jaar 300 voor onze jaartelling gebouwd en was waarschijnlijk de eerste vuurtoren die ooit werd gebouwd.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel. Vanaf de toren, op zo'n 45 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. Onderweg naar boven zijn verschillende presentaties over de geschiedenis van de vuurtoren Eierland te vinden.
De vuurtoren van Texel is eigenlijk twee in één. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de toren zo erg beschadigd dat hij bijna niet meer te repareren was. Als oplossing werd er bedacht om een soort 'jas' om de oude vuurtoren heen te bouwen. Dat is nog steeds heel duidelijk te zien.
De 'Lange Jaap' in Huisduinen, de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland, dreigt om te vallen. In de wanden van het 143 jaar oude bouwwerk zijn grote scheuren ontdekt. Het gebied rondom de toren is afgezet.
De Vuurtoren van Île Vierge is een vuurtoren op het kleine eiland Île Vierge aan de noordkust van de Finistère (Bretagne). De vuurtoren ligt op het grondgebied van de gemeente Plouguerneau en werd gebouwd tussen 1897 en 1902. Het is de hoogste vuurtoren van Europa met een hoogte van 82,5 meter.
In de jaren 50 kreeg de vuurtoren opnieuw zijn kenmerkende rode en witte uitstraling, waarbij de rode spiraal nu helemaal naar beneden doorgetrokken werd. Het werd een symbool van hoop, veiligheid en navigatie voor zeelieden en piloten.
Vuurtoren het Hoge Licht in Westkapelle is al sinds 1818 het herkenningspunt voor schepen bij de kust van Walcheren in Zeeland. De toren heeft door de jaren heen te maken gehad met hoog water, brand en oorlogsgeweld, maar verlicht nog steeds met trots het Zeeuwse dorpje.
Een imposante verschijning
Maar welke vuurtorens zijn er nog in werking? En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de vuurtoren op Ameland!
En waarom zijn deze gebouwen zo bijzonder? De komende tijd schijnen we een lichtje op alle zes vuurtorens. We beginnen met de allerkleinste: de Vuurduin van Vlieland. Ook wel de Rode Kabouter genoemd.