Maak een sopje van CIF Cream en warm water. Gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd door CIF Cream onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlak weg en spoel na met warm water.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Hoewel er in de handel specifieke onderhoudsproducten beschikbaar zijn voor composiet, volstaan een vochtige doek en wat afwasmiddel, of een oplossing van azijn en water, voor het dagelijks onderhoud van je composietsteen. Heeft je composiet een doffe schijn, dan heb je wellicht last van kalkaanslag.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
U kunt uw blad dagelijks schoonmaken door middel van een sopje van water en een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een neutraal schoonmaakproduct zonder toevoegingen van onder andere zure of chemische toevoegen. Dreft of groene zeep zonder citroen zijn zeer geschikt voor het schoonmaken.
Composiet is samengesteld uit meerdere materialen en bestaat uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product. Het is dus geen 100% natuursteen. De materialen worden onder hoge druk samengeperst met kunsthars.
Een blad van composietsteen is nagenoeg onderhoudsvrij. Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling kunt u een van de zachte huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals groene Dreft gebruiken of Wpro voor steen. Om vetvlekken te verwijderen van composietsteen, kunt u Cif cream (zonder citroen) gebruiken.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Vlekken op graniet
Voor dagelijks onderhoud gewoon schoonmaken met doek, water en zeep. Gebruik zoals bij alle natuursteen een zeep die pH-neutraal is. Gebruik GEEN zuren (bvb: azijn), ammoniak, allesreiniger of schuursponsjes. Deze kunnen de bovenste laag aantasten.
Chinees hardsteen bijvoorbeeld, heeft een hoge concentratie aan kalk en verkleurt hierdoor aanzienlijk. Daarentegen heeft leisteen, graniet en basalt een veel lagere concentratie kalk en deze steensoorten zullen dan ook veel minder vergrijzen (in sommige gevallen zelfs nauwelijks).
Verzoete graniet
Wanneer je geen fan bent van een glanzend werkblad kan je graniet ook laten verzoeten. Hierbij wordt de steen geschuurd met grove schuurstenen zodat het werkblad een matte uitstraling krijgt. Door graniet te schuren, zal de oppervlaktelaag minder dik zijn waardoor het gevoeliger zal zijn voor vlekken.
Nadelen van een composiet aanrechtblad
Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden. Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte.
Gebruik bij composiet geen bijtende middelen zoals antikal, schoonmaakazijn, chloor en ook geen allesreiniger. Gebruik voor het dagelijks reinigen een milde zeep, het liefst één die geschikt is voor natuursteen zoals de HMK P324 Edelzeep.
Dagelijks onderhoud
Neem het keukenblad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.