Deze zijn in de 16e eeuw uit veengebied door turfwinning ontstaan. Het aantal plassen dat tot de Loosdrechtse Plassen gerekend wordt is afhankelijk van de definitie die wordt gehanteerd, maar het zijn er ten minste vijf.
De Loosdrechtse Plassen (oppervlakte 16 km2, gemiddelde diepte 2 m) zijn geëutrofieerd door jarenlange toevoer van huishoudelijk afvalwater en inlaat van fosfaatrijk Vechtwater; het laatste om het gewenste peil te handhaven.
vaarsnelheid geldt van 9 km/uur. Om beschadiging van de oevers te voorkomen en overlast door golfslag te beperken, is het verboden om sneller te varen dan 6 km per uur binnen een strook van 100 meter vanaf de oever.
Naam. 1308 Loesdrecht, 1574 Loosdrecht. Oorspronkelijk een waternaam, samengesteld uit drecht 'veer, vaarwater' en het Middelnederlandse loos 'leeg, verlaten', of anders loos 'afwatering'(1). Loosdrecht profileert zich met de slogan 'De watertuin van Nederland'.
De stranden van het Plassenschap Loosdrecht bij De Strook en de eilanden Meent en Marcus Pos zijn uitstekend geschikt om te gaan zwemmen. De waterkwaliteit voldoet aan de normen zoals die gesteld zijn in de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).
De hoogste gemiddelde temperatuur in Oud-Loosdrecht is 22°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 21°C en het wordt niet kouder dan 5°C.
Blauwalg en negatieve zwemadviezen
Ook de strandjes aan de Loosdrechtse Plassen zijn op zomerse dagen erg populair, maar ook daar moet je goed opletten. Er gelden negatieve zwemadviezen voor het strandje De Strook aan de plassen en voor het strandje op eiland De Meent. Daar is de waterkwaliteit beoordeeld als slecht.
Loosdrecht is vooral bekend als watersportdorp ten westen van Hilversum met aan elkaar verbonden recreatieplassen: de Loosdrechtse Plassen. Deze zijn in de 16e eeuw uit veengebied door turfwinning ontstaan.
Het aantal inwoners in de woonplaats Loosdrecht is met 720 personen gestegen van 8.435 in 2013 tot 9.155 in 2021 (dat is 9%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Op de Vinkeveense Plassen geldt een maximale snelheid van 9 km per uur. Na zonsondergang is dat 6 km per uur. In de slootjes en riviertjes geld een maximum snelheid van 6 km per uur.
De grond was voornamelijk laagveen, dat in de 16e eeuw werd afgestoken en verwerkt tot turf. In de 17e en 18e eeuw ging men ook beneden het grondwater veen baggeren. Dit gebeurde zo grootschalig dat er grote watervlakten ontstonden, de thans als recreatiegebied bekende Loosdrechtse plassen.
Het is mooi water om van uit de boot te vissen, maar er zijn ook wel vissteken aan land te vinden en ook vissteigers. Er zwemmen schub karpers, spiegel karpers, rijen karpers zo zwemmen er ook witvissen en roofvissen genoeg vis aanbod.
Het is nu een bijzonder grote en diepe plas (35 meter). Hoewel daarmee veel waardevols aan natuur verdween, heeft het voor de natuur ook voordelen gehad. Door zijn diepte zuigt de plas namelijk veel kwelwater uit de ondergrond aan.
Dit zand werd gebruikt bij de aanleg van de A2 en Amsterdam-Zuidoost. Hierdoor bereiken de plassen een voor Nederland ongekende diepte van 50 meter. Het gebied wordt beheerd door het Recreatieschap Vinkeveense Plassen en de gemeentes De Ronde Venen en Amsterdam.
De Strook (Loosdrechtse Plassen) Vuntus strandje (Loosdrechtse Plassen) Strand Markus Pos (Loosdrechtse Plassen) Strand Meent (Loosdrechtse Plassen)
Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen.
De Vinkeveense Plassen staat bekend om haar heldere zwemwater. Het water is schoon en een duik is altijd verfrissend; een welkome afkoeling op een mooie zomerdag. De zandeilanden 1, 2, 4 en 5 zijn vanaf de weg bereikbaar en het hele jaar door gratis toegankelijk.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.