De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
De meeste fietsbanden hebben een breedte van 3,5 cm, waar een druk van 4,5 bij hoort. Je kunt dus eigenlijk zeggen: Hoe breder de band, hoe minder druk ze dan nodig hebben. Daarom heeft een racefietsband vaak een zeer hoge druk nodig om fijn te fietsen en een brede band op een stadsfiets veel minder druk.
De maat 37-622 wordt standaard voor stadsfietsen gebruikt. Je kunt je afvragen of de breedte van 37 mm niet te smal is voor de meeste fietsers. Een band van 37 mm moet je namelijk oppompen tot minimaal 3,5 bar. Bredere banden kun je ook met een lagere spanning (2 bar) heel goed gebruiken.
Als een band te hard is opgepompt, voel je niet alleen alle oneffenheden op de weg maar heb je ook meer kans dat de binnenband het vroeg of laat begeeft onder de spanning. Bij een te zachte band wordt fietsen zwaarder en is de fiets ook minder stabiel. In dat geval zullen de banden sneller slijten.
Fietsbanden bij het tankstation oppompen
Als je dan geen minipomp bij de hand hebt of er geen fietsspecialist in de buurt is dan zijn tankstations een goede mogelijkheid om de banden van je fiets weer op te pompen. Eigenlijk kun je jouw banden met elk ventiel bij het tankstation weer oppompen.
Het beste kun je het instructieboekje van je auto raadplegen om er achter te komen wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto. Heb je het instructieboekje niet bij de hand, dan kun je het vaak ook terug vinden op een sticker aan de binnenkant van de deurpost of de tankdop.
Als de bandenspanning te hoog of te laag is, dan kan een band niet optimaal functioneren. Je band heeft dan minder grip en je hebt een groter risico op een klapband. Bovendien verbruik je met een verkeerde bandenspanning meer brandstof en slijten je banden sneller waardoor je ze ook sneller moet vervangen.
Voor snelle E-bikes is een speciale vrijgave van de banden nodig. Banden met het in heel Europa geldige ECE-75R keurmerk zijn hiervoor de eenvoudigste oplossing. Al onze Energizer banden hebben dit keurmerk en zijn toegelaten voor voertuigen tot 50 km/uur. Sommige Marathon afmetingen hebben ook het ECE-75R keurmerk.
Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je de beste elektrische bandenpomp van 2023 gebruiken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Donrox Ride F511 Draagbare Compressor Bandenpomp. Ook kan je de Vulpes Tech® 6-in-1 Compressor Bandenpomp als optie kiezen. Daarnaast is ook de Makita DMP180Z Luchtpomp een goede keuze.
Ten eerste verandert het rolgeluid van de band; vlak na het lek raken zal het rubber harder gaan 'zoemen'. Zit er nog minder lucht in de band, dan verandert dat al snel in een klapperend of kloppend geluid. Verder merk je ook meteen dat de auto anders stuurt.
De gewichtsverdeling voor achter is beide rond 50%, en vaker vóór lager (tussen 40 en 50%). Beladen wordt de verhouding uiteraard anders, dan komt er veel meer gewicht op de achteras. Vandaar dat je vaak leeg een bandenspanning voor en achter ongeveer gelijk is en beladen achter (veel) hoger.
Banden spanning in banden loopt in ca. 2 weken terug van 2.5 bar naar 1.0 bar.
In het instructieboekje van je auto staat de juiste bandenspanning vermeld. Vaak staat het ook op stickers op de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het brandstofklepje. Controleer alleen koude banden, dan krijg je de juiste spanning.
Een te lage bandenspanning is gevaarlijk. Het zorgt voor een langere remweg en de wegligging is slechter. Bovendien verbruikt u meer brandstof.
Het belang van het controleren van de bandenspanning
Is een band écht zacht, dan kan dat namelijk gevaarlijke situaties opleveren. De auto gaat er slecht van sturen, tijdens het remmen kan de auto scheef trekken en bij een noodstop is de remweg aanmerkelijk langer.
Wil of moet u toch de bandenspanning aanpassen met warme banden? Tel dan zeker 0,3 bar op bij de adviesspanning zoals op de sticker staat vermeld. Kortom: Heeft u auto warme banden: laat de banden dan een half uur afkoelen of pas de correctiefactor toe.
Autoband oppompen met fietspomp
Dan kun je een autoband ook met een moderne fietspomp op de juiste spanning brengen. Voorwaarde is wel dat de pomp over een drukmeter beschikt en tot minimaal 3 bar gaat. Ook moet de slang een aansluiting voor een autobandventiel (het zogeheten Schraderventiel) hebben.
Fietsbanden van een stadsfiets moeten over het algemeen opgepompt worden tot een druk tussen 3,5 en 4,5 bar, maar de banden van een racefiets hebben tot wel 8 bar nodig. Niet elke fietspomp kan 8 bar halen, dus als u thuis een racefiets heeft, is het belangrijk te letten op de maximale prestatie van uw fietspomp.