De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Eettips sopropo. Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt.
Maar sopropo blijft favoriet onder Surinamers. Het is moeilijk verkrijgbaar en lastig te kweken. Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
Sopropo kun je in Nederland helaas niet zomaar overal kopen, maar wie goed oplet zal ze in grotere supermarkten, in toko's en op de markt kunnen vinden. In toko's worden ze ook wel ingeblikt (op zout water) en zelfs ingevroren aangeboden.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
Nieuw onderzoek naar de sopropo oftewel de bittere komkommer moet aantonen dat het helpt tegen diabetes en obesitas, maar of iedereen het ook even lekker vindt...
Sopropo bereiden & bewaren
Sopropo is niet erg goed houdbaar. Je kunt ze het beste in hun geheel bewaren in de groentelade. Invriezen is niet aan te raden, ook niet in een bereid gerecht.
Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink. In antroewa zitten antioxidanten.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
De officiële naam is sopropo (of in het Latijns: Momordica charantia) en de vrucht lijkt op een komkommer met wratten. De smaak is inderdaad bitter, echter daar kan veel aan gedaan worden. Zeker als de bittermeloen als puree uit een fles wordt gedronken als een mix met water en ongezoete siroop.
Het is een ontzettend gezonde groente die boordevol zit met vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. De bittermeloen bevat twee keer zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.
Kinine. Dranken als tonic of bitter lemon, met daarin de stof kinine, verminderd beenspierkrampen. Kinine doodt ook bepaalde parasieten zoals de malariaparasiet, die zich in het bloed en in de lever innestelt. Ook zou het de weeën van een zwangere vrouw kunnen opwekken.
Productomschrijving. Andere naam: Sopropo, Pare, Bitter Melon, Bitterground, Sopropo-thee wordt aangeraden voor de behandeling en de preventie van onevenwichtigheden in het bloedsuikergehalte, zoals het geval is bij diabetes.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Bitawiri is een Surinaamse bladgroente met een bittere smaak. Vandaar de naam: bita = bitter, wiri = blad. De bitawiriplant groeit van nature in Suriname en heeft een harige, grijsgroene stengel en witgele, klokvormige bloemen. Aan de plant groeien donkerblauwe en zwarte bessen die niet eetbaar zijn.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
De antroewa is afkomstig uit Oost-Afrika en wordt daarnaast ook in de tropen van Zuid-Amerika gekweekt. De onrijpe vruchten die in Nederland worden verkocht, zijn meestal afkomstig uit Suriname. De vrucht is rond en onrijp groenachtig wit, heeft een dikke schil en een groene kern.
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
De sopropo heeft net zoveel namen als vormen. De groente staat ook wel bekend als bittermeloen, balsempeer, karela en paré. Hij kan even groot zijn als een flinke courgette.