Klinkt als kaas, smaakt als kaas maar smeert niet als kaas.
Smeerkaas is een smeltkaas die vooral als broodbeleg wordt gebruikt. Het wordt bereid uit gesmolten kaas met toevoeging van smeltzout, waardoor het smeerbaar wordt. Roomkaas wordt ook weleens smeerkaas genoemd, omdat het eveneens (min of meer) smeerbaar is.
Het mengsel van kaas, water, smeltzouten en eventueel extra ingrediënten wordt verhit en daarna vullen we de kuipjes en sluiten we ze met het bekende ERU folie. Is het kuipje afgekoeld? Dan is de smeerkaas klaar!
ERU Goudkuipje is ideaal voor het ontbijt, lunch en als tussendoortje. Ingrediënten: Kaas, water, boter, melkeiwitten, weipoeder, smeltzouten E452, E339, zout.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om smeerkaas slechts bij uitzondering te gebruiken, en liever gewone kaas te eten. In Belgische voedingsaanbevelingen wordt (magere) smeerkaas niet afgeraden. Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond.
Om te beginnen is het al geen goed idee om brood en crackers te eten als je wilt afvallen. Maar dat is niet het enige, want smeerkaas bevat nauwelijks gezonde voedingsstoffen en zit boordevol chemische toevoegingen.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
Smeerkaas, een echt Nederlands product
Net als gewone kaas is smeerkaas een typisch Nederlands product. Rond 1900 hield kaashandelaar Jan Eyssen zich vooral bezig met het exporteren van kaas naar tropische landen. De houdbaarheid was hierbij een belangrijk punt.
Kan je Slankie ook verwarmen in een ovengerecht? Uiteraard smelt de smeerkaas sneller in vergelijking met gewone kaas. Maar uit onze ervaring blijkt dat het niet zo is dat smeerkaas op 180 graden snel verbrand of een bijsmaak geeft in vergelijking met gewone kaas.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Smeerkaas wordt gemaakt uit de resten van gewone kaas en is dus normaal gesproken niet vegetarisch.
Gezondheid
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Kiri. Kiri kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Wie minder zout wil eten, eet dus beter geen smeerkaas.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Magere vleeswaren (18-23 kcal)
De top 10 magere vleeswaren luidt als volgt (kcal per plakje): kalkoenfilet (15 kcal), runderrookvlees (15 kcal), fricandeau (18 kcal), kipfilet (19 kcal), beenham (19 kcal), runderlever (20 kcal), casselerrib (20 kcal), schouderham (20 kcal), achterham (20 kcal), rosbief (23 kcal).
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.