Standplaats: Zowel zon (geen volle zon) als schaduw, met voorkeur voor schaduw. Kan in de zomer buiten staan. Ook ideaal voor gebruik in hangpotten. Kamertemperatuur is voldoende.
De Chlorophytum is een binnenplant, maar in de zomer kan hij ook buiten staan. Tip: de Graslelie is ook leuk om als hangplant te gebruiken! Geef de Graslelie enkel in de lente en zomer voeding. Maximaal eens in de twee weken, maar elke maand is ook voldoende.
De reden: de Graslelie is niet winterhard. Ze kunnen tegen wat kou, maar zodra de winter begint moet je de plant naar binnen halen. Dit gaat natuurlijk makkelijker als ze in een pot staat. Als de temperatuur daalt is dit niet direct een probleem, maar vorst wel.
Standplaats. Geef de graslelie een lichte plek, maar niet in de volle zon. Bij teveel licht zal de kleur van de bladeren verbleken, bij te weinig licht zal het wit van het blad nauwelijks meer te zien zijn. Hij kan redelijk wat kou hebben, maar voelt zich het best bij kamertemperatuur.
Misschien kan het verstandig om de Graslelie eens te verpotten. Als de wortels weinig tot geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen er ook geen nieuwe uitlopers komen.
Problemen: droge en bruine uiteinden van de bladeren wijzen op te droge lucht in de ruimte. Besproei de bladeren regelmatig. Bruine vlekken in het hart van plant daarentegen, wijzen op te veel water. Wanneer de bladeren hun glans verliezen, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan licht of meststof.
Water geven
In lente en zomer wil de graslelie (Chlorophytum cosmosum) een of twee keer per week verwend worden met een scheutje water. In herfst en winter kan je dit waarschijnlijk terug brengen tot een keer per week. Graslelies hebben een soort bobbeltjes/zakjes in hun wortels, waarin ze wat water kunnen opslaan.
Chlorophytum comosum
De graslelie is een luchtzuiverende plant, die makkelijk in onderhoud is. Het is een middelgrootte kamerplant met sprietige bladeren, waardoor de plant ook wel eens sprietenplant wordt genoemd.
De graslelie heeft smalle lange bladeren van 15 tot 46 centimeter lang. De plant zelf kan tot 60 centimeter hoog en evenveel centimeters in doorsnee worden. De plant vormt bloeistengels waaraan kleine vuilwitte bloempjes groeien.
Melk bevat veel stoffen waar je planten zich beter van gaan voelen (zoals eiwitten en calcium). Ongeveer twee keer per maand je planten met wat aangelengde melk besproeien, kan ervoor zorgen dat je planten een stuk groener worden en meer gaan glanzen. Mix het met een beetje water en doe het in een plantenspuit.
Het snoeien van de graslelie is niet moeilijk. Kijk naar de scheuten die groot zijn en die je wilt verwijderen. Volg de scheut helemaal naar de moederplant en knip deze weg. Deze scheuten of spinnen kan je gebruiken om te stekken.
Ten eerste, is de graslelie (of 'Chlorophytum comosum') heel luchtzuiverend. En ten tweede, is de plant niet giftig voor katten of honden.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.
Dat kan, maar alleen in de lente en zomer. Deze plant groeit het beste bij wat warmere temperaturen. Hij overleeft ook wel wat kouder, maar dan groeit hij niet meer goed. Laat hem nooit buiten staan als het kouder wordt dan 10 graden.
Het antwoord zal je misschien verbazen: een Graslelie kan prima op water overleven. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten in de verzorging. Doe je die goed, dan kan jouw plant jaren mee op water, net zoals in de aarde.
Je ziet de graslelie meestal met zijn wortels in de aarde, maar deze kamerplant kan ook op water groeien. Deze groeiwijze staat ook wel bekend als hydroponie.
De graslelie valt altijd goed in de smaak bij huisdieren en hun eigenaren: zowel katten als honden mogen graag van deze niet giftige plant peuzelen. Een overdosis aan graslelie kan echter tot misselijkheid leiden.
Geef jouw graslelie een goede start en plant hem in Kamerplanten Potgrond. De potgrond is geschikt voor groene kamerplanten en bevat voldoende voeding voor circa 60 dagen. Gebruik eventueel ook hydrokorrels die je op de bodem van de pot legt. Breng hier bovenop een verse laag potgrond aan.
Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, laat je de stengel aan de plant zitten. Want hier verschijnen de stekjes. Laat ze nog een tijdje aan de moederplant zitten, totdat je kleine wortels aan de stekjes ziet groeien. Als dat zover is, kun je de stekjes losknippen en in de grond zetten.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Is Graslelie Giftig Voor Huisdieren? (Katten, Honden, Vogels, Konijnen, Paarden) De graslelie is niet giftig voor alle dieren. In het tuincentrum worden graslelies zelfs verkocht als 'snuffelgras' voor konijnen en andere knaagdieren. Voor katten word graslelie nog leuker: dit plantje heeft een hallucinogeen effect.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.