De patrijs staat bekend om zijn bruinrode vlees met pittige wildsmaak. Het lekkerst zijn de jongere vogels, die men kan herkennen aan de kleur van de poten. Jonge patrijzen hebben gele poten en bij de oudere dieren zijn die grauw van kleur. "
Een tamme gans kost bijna 12 euro per kilo. Voor een fazant, die zo'n 600 gram tot een kilo weegt, ben je meer dan 12 euro per stuk kwijt. De hen is over het algemeen kleiner dan de haan, maar wordt doorgaans als malser ervaren. Een alternatief voor fazant is patrijs (7,81 euro per kilo).
Fazantenvlees is lichtbruin van kleur. Althans, dat van een wilde fazant. De smaak is kruidig, bijna aromatisch. De beesten voeden zich namelijk met kruiden en bessen.
Voedsel. Volwassen patrijzen eten vooral plantaardig voedsel en - als ze 'voor de bek lopen' - ook wel insecten. De kuikens zijn volledig van insecten afhankelijk. Daardoor overleven patrijzen alleen op plekken waar voldoende insecten in (ruige) akkerranden en graslanden te vinden zijn.
Heerlijk mals vlees met een uitgesproken smaak. Heerlijk mals vlees met een uitgesproken smaak. Zijn gevarieerde voeding zoals zaden, oogstresten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel, zorgt voor de uitgesproken smaak van het donkere vlees van de wilde duif.
De gezonde exemplaren worden geslacht en vind je bij de poelier. Ook de duiven van duivenmelkers komen daar vaak terecht. Dus waarom zouden we die beestjes, na een heel leven te hebben gehad, niet gewoon eten? En duif is ontzettend lekker.
duif → dove, pigeon, hen pigeon, cock pigeon.
Jonge patrijsjes zijn een echte delicatesse. Je bereidt patrijs zoals gevogelte en wit vlees, het vlees moet dus goed doorbakken zijn. Wil je het lekker sappig houden, dan kun je het vlees omwikkelen met spek. Patrijs is lekker met knolselder, ganzenlever, beukenzwammen, parmaham…
Patrijzen leven in koppels in het broedseizoen en in de winter in kleine groepen, kluchten genaamd.. Ze kruipen bij onraad liever weg dan dat ze opvliegen. Een Patrijs vliegt met snelle vleugelslagen, afgewisseld met korte glijpauzes. De dieren blijven jaarrond in hetzelfde biotoop.
Patrijs kan verwijzen naar: Patrijs (druktechniek), in de druktechniek de stempel waarmee een teken wordt geperst in een matrijs. Patrijs (vogel), een akkervogel uit de familie van fazanten (Phasianidae) Patrijs (kleurslag), een kleurslag bij vogels.
Wat zijn de lekkerste delen van het wild? De beste stukken vlees verschillen per dier. Wild konijn heeft in het voorjaar en de zomer een minder goede smaak dan in de herfst of winter. Het beste stuk van de haas is de rug, en voor de ree, hert en wild zwijn zijn dat de rug én de achterbout.
Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree. Reeën zijn lekkerbekken en dat proef je aan hun vlees. Voedsel van de ree bestaat uit verschillende soorten loofbomen, blaadjes, kruiden, gerst, klaver en erwten.
Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van Wild Zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
Reken op 180 gram ree per persoon en bak het vlees per 500 gram gewicht in een oven van 210°C.
Achterbout van het Ree, zonder ellepijp, een prachtig stuk (h)eerlijk BIO-vlees. gecontroleerd gerijpt, vacuümverpakt en ingevroren. Prijs van € 42,50 per kilo, vakkundig gevliesd, verpakt en ingevroren.
Het vlees van de fazant is lichtbruin van kleur en is mager. Het borstvlees wordt daarom vaak omwikkeld met vetspek (barderen) om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet te droog wordt. Het gewicht van een hele fazant varieert tussen 600 en 1.000 gram en is voldoende voor drie personen.
Tegenwoordig wordt de Drentsche Patrijshond nog steeds als jacht- en sporthond gebruikt, maar is hij vooral ook een aanhankelijke en actieve huishond. De Drentsche Patrijshond hoort tot rasgroep 7, 'Voorstaande honden'. Deze honden worden gemiddeld zo'n twaalf jaar oud.
De patrijs is een kleine gedrongen hoender met een lengte van 30 cm en een vleugellengte van 15 cm. Het gewicht bedraagt 300-400 gram en er is geen groot verschil tussen het vrouwtje (hen) en de mannetjes (haantjes).
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
De roodpootpatrijs is een stuk groter en het vlees is lichter van kleur, een zeer goed alternatief voor de steeds schaarser en duurder wordende grijze patrijs. Terwijl de grijze patrijs steeds zeldzamer wordt, is er voldoende aanbod van de patrijs roodpoot vanuit Engeland en Schotland.
Onder 'rood vlees' verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar ook vlees van andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wild. Gevogelte (bv. kip, kalkoen, fazant, …) is geen rood vlees. Ook veel broodbeleg valt onder de noemer 'rood vlees', zoals ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, …
Veelal wordt er bij gevogelte gedacht aan luxe vlees, maar ook kip valt gewoon onder gevogelte. Het meeste gevogelte vlees is wit vlees, een uitzondering zoals eend, gans, duif, emoe en struisvogel daargelaten.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Een Frans varken doet niet knor maar zegt groin-groin. Een Franse kikker zegt niet kwaak-kwaak maar coa-coa.