Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [14,15].
Meer krachttraining
Sport stimuleert de productie van testosteron, maar werk je niet eindeloos in het zweet. Langdurig sporten, zoals vier keer per week vijftien kilometer hardlopen, remt de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol.
Vitamine D is een hormoon dat o.a. voor de aanmaak van testosteron zorgt. Helaas heeft de meerderheid van de Nederland bijna altijd te weinig vitamine D in zijn bloed heeft. Dat komt omdat onze voeding weinig vitamine D bevat en we het dus vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben.
“Bij een te laag testosteronniveau kan de man een gel krijgen, die hij dagelijks op de huid moet smeren. Er zijn ook tabletten, of je kunt iedere drie maanden een injectie met testosteron krijgen.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Bij transmannen schrijft de arts vaak testosteron voor. Dit stimuleert de ontwikkeling van geslachtskenmerken, zoals baardgroei, meer spiermassa en een lage stem. Meestal gebruikt u testosteron in de vorm van injecties.
Waarom hebben we testosteron nodig? Als we geen testosteron in ons lichaam hadden, zagen we er allemaal uit als prepuberale jongens. Testosteron is verantwoordelijk voor alle dingen die veranderen in ons lichaam tijdens de puberteit, zoals het indalen van de testikels en lichaamshaar.
4. Kan vitamine B6 je testosteron een boost geven? Vitamine B6 heeft zowel direct als indirect invloed op de testosteronspiegel. Het bevordert de productie van androgenen, waardoor de testosteronniveaus stijgen.
Testosteron wordt bijna geheel aangemaakt in de cellen van Leydig in de testikels. Alcohol verstoort het proces in die cellen. Als je dagelijks drie of meer glazen alcohol drinkt verlaag je daarmee je testosteronproductie aanzienlijk.
Meer over laag testosteron (hypogonadisme)
De oorzaak is niet altijd bekend. Soms hangt dit samen met een aangeboren ziekte, zoals Klinefelter (aangeboren chromosomale afwijking). Het kan ook optreden bij problemen met de testikels, zoals niet ingedaalde zaadballen of als een van de zaadballen is verwijderd.
Anabole steroïden zijn hormonen die de opbouw van de spieren bevorderen. Ze zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Ze worden veel gebruikt om sportprestaties te verbeteren, vooral bij gewichtheffen, bodybuilding, discuswerpen e.d. Ze worden beschouwd als doping, en zijn daarom verboden.
Suiker slecht voor testosteron
Het was duidelijk dat mannen met een hoog suikergebruik een bijna 2,5 keer grotere kans hadden om een laag testosteron te ontwikkelen. Uiteraard heeft dit tevens te maken met de toename van het gewicht en de BMI (Body Mass Index).
Testosteron op peil houden
Dagelijkse inname van vetten uit zuivel, vette vis, noten, avocado en vlees zijn van gunstige invloed op het testosteron niveau. Daarnaast is het belangrijk om te matigen met alcohol en voldoende te slapen en te bewegen. Sporten stimuleert de aanmaak van testosteron.
Vaak zijn mensen met een hoog testosterongehalte langer, slanker en gespierder. Als het gaat om een te hoog gehalte, kan je last hebben van onder meer teveel haargroei, agressie, spierspasmen, een rusteloos gevoel hebben of snel agressief worden.
In het bloed van een gezonde man schommelt de concentratie testosteron dagelijks tussen de 11 en 30 nanomol per liter. Vanaf het 40ste levensjaar kunnen mannen merken dat hun spierkracht en spiermassa iets afnemen. Dat gaat heel geleidelijk.
#1 Gember. Deze wortel werkt verwarmend en stimulerend, verbetert de bloedcirculatie en pept je seksleven op. Geen wonder dus dat gember een van de bekendste afrodisiaca ter wereld is. Heerlijk als thee samen met een schijfje citroen.
Om tegelijk je hart en je testosteronspiegel te dienen, kun je het best voedingsmiddelen eten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren, zoals noten en zaden. Uit onderzoek blijkt dat de testosteronspiegel het hoogst is bij een voeding waarbij vetten voorzien in 35 tot 40 procent van de calorieën.
Risico's extra testosteron
De mogelijk risico's van extra testosteron geven zijn: een verhoogd risico op prostaatkanker, slaapapneu, aderverkalking, te dik bloed en krimpen van de testikels. Prof. Schaper: "Artsen moeten vanwege die risico's heel terughoudend zijn bij het voorschrijven van testosteron.
Het voorschrijven van testosteron gebeurt door een endocrinoloog. Voordat je kunt beginnen met de testosteron, wordt eerst uitgebreid bloed- en urineonderzoek gedaan. Dit is om te controleren of je lichamelijk gezond bent en of er geen lichamelijke bezwaren tegen het gebruik van testosteron zijn.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.