Zuivelproducten hebben geen invloed op het opnieuw krijgen van borstkanker. Er is bewijs dat zuivelproducten de kans op het ontstaan van borstkanker kunnen verkleinen. Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, vitamines en mineralen waaronder calcium.
Hoe zit het met kaas? Er is op dit moment geen sterk wetenschappelijk bewijs dat kaas het risico op darm- en prostaatkanker beïnvloedt. Wel kan kaas veel verzadigde vetten bevatten en het risico op overgewicht en obesitas vergroten.
Caseïne is een eiwit dat alleen voorkomt in melk en melkproducten. Melk en melkproducten lijken te kunnen beschermen tegen het krijgen van darmkanker. Verder lijkt het erop dat yoghurt de kans op leverkanker zou kunnen verkleinen.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Naast het melksuiker lactose bevat zuivel ook een melkeiwit dat voor 80% uit caseïne bestaat. Dit eiwit moet in onze darm worden afgebroken en als dit niet goed gebeurt dan ontstaan er stoffen die de darmslijmvliezen irriteren.
Caseïne eiwit dient daardoor als uitermate geschikte eiwitsoort vlak voor het slapen gaan. Gezien de langzame afgifte heeft je lijf de hele nacht voldoende beschikbare aminozuren, wat het herstel in de nacht bevordert.
Het zorgt ervoor dat je lichaam hard moet werken en daardoor calorieën verbrandt en het metabolisme verhoogt. Daarnaast zorgt caseïne ook voor een verzadigd gevoel wat een groot voordeel is omdat je daarmee het risico op onnodig snacken verkleint.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Daarom zou een beperking van suikerinname via de voeding in theorie tumorgroei kunnen helpen vertragen. In de praktijk gebeurden de meeste wetenschappelijke studies die het verband tussen suiker en kanker bestudeerden, op dieren.
Wie genoeg beweegt, gezond en gevarieerd eet, een normaal gewicht heeft, niet rookt, weinig alcohol drinkt en met mate in de zon zit, verkleint het risico op het krijgen van kanker. Een gezonde leefstijl is in relatie tot kanker van grote betekenis.
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan. Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten.
Zuivelproducten hebben geen invloed op het opnieuw krijgen van borstkanker. Er is bewijs dat zuivelproducten de kans op het ontstaan van borstkanker kunnen verkleinen. Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, vitamines en mineralen waaronder calcium.
Er circuleren geruchten dat een dieet met minder of zelfs zonder suiker zou positief zijn voor de behandeling van de ziekte. Maar op basis van onderzoek kunnen we niet zeggen dat inname van suiker een invloed heeft op kanker bij mensen.
In het algemeen geldt dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is om het risico op het ontstaan van kanker te verkleinen. Duidelijk is dat groente en fruit een positieve rol spelen, terwijl alcohol, overgewicht, rood vlees, vleeswaren en aangebrand eten een negatieve invloed hebben.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Een lekkere Whey Protein eiwitshake kan dan de oplossing bieden. Eiwitshakes zijn ook perfect om in te nemen vlak voordat je gaat slapen. De nachtrust is een periode waarin het belangrijkste deel van het herstel van je spieren plaatsvindt. Eiwitten zouden dan een belangrijk aandeel in dat herstel kunnen leveren.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.