Een voorziening maakt deel uit van het vreemd vermogen. De post voorziening(en) staat meestal aan de passivazijde van de balans, behalve die voor debiteuren en voorraad, die recht onder het activum moeten staan. In het systeem van het dubbel boekhouden vindt de periodieke toevoeging plaats met de journaalpost 4..
Je geboekte voorziening gaat nu als kosten van je winst af en is verwerkt in je Winst-en-verliesrekening. De voorziening staat bij Ontvangen leningen/voorzieningen op de balans.
Een balans bestaat uit een debetzijde (activa) en een creditzijde (passiva). Debet staat aan de linkerkant van de balans en credit aan de rechterkant van de balans. De debetzijde van de balans bestaat uit de bezittingen van de onderneming, bijvoorbeeld gebouwen, geld en goederen.
De voorzieningen vallen onder het vreemd vermogen, omdat het claims van derden zijn op het bedrijf. Voorziening behoren dus niet tot de reserves, want die maken deel uit van het eigen vermogen.
Op je balans zie je voorraad onder je vlottende activa staan. Dit betekent dus eigenlijk dat voorraad bestaat uit goederen die "vlot" weer weg zijn, of in geld omgezet kunnen worden. Werk je met voorraad dan is het belangrijk een goede en complete voorraad administratie bij te houden.
Activa zijn alle bezittingen van een bedrijf of persoon die uitgedrukt kunnen worden in een geldwaarde. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Wat is activa en passiva op je balans
De linkerzijde van de balans is de activa zijde (ook wel debet zijde genoemd). De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Het belangrijkste onderscheid tussen reserves en voorzieningen is dat reserves tot het eigen vermogen en voorzieningen tot het vreemd vermogen worden gerekend. Reserves zijn bedrijfseconomisch gezien vrij te besteden. Aan een reserve kan een bepaalde bestemming worden gegeven en indien nodig ook gewijzigd worden.
Met een voorziening wordt boekhoudkundig een grootboekrekening bedoeld waarop, meestal periodiek, bedragen worden gestort voor een bepaald doel. Dit kunnen bijvoorbeeld pensioenen in eigen beheer zijn of groot onderhoud aan gebouwen. Je kan het zien als een soort spaarrekening voor je bedrijf.
Het beste antwoord. Voorzieningen staan als aparte posten op de balans. Hoewel je ze vormt met 'eigen geld' behoren ze bedrijfseconomisch tot het vreemd vermogen.
Een balans bevat een overzicht van je bezittingen (activa) en schulden (passiva). Alle onderdelen die het bedrijf bezit of schuldig is op het moment van het maken van een balans moet je er dus op vermelden. Een balans is altijd in evenwicht dus als er meer eigendommen dan schulden zijn dan is er eigen vermogen.
Er kunnen verschillende soorten balansen onderscheiden worden. De belangrijkste daarvan zijn de massabalans, de molbalans, de energiebalans en de impulsbalans.
Voorzieningen staan credit op de balans, het zijn passiva. Het geld dat er jaarlijks aan gedoteerd wordt, zijn bedrijfskosten. Als dat geld anders wordt besteed, zal het t.z.t niet beschikbaar zijn om de uitgave te doen. Daarom doet men soms ook iets aan de debetzijde van de balans.
Een voorziening maakt deel uit van het vreemd vermogen. De post voorziening(en) staat meestal aan de passivazijde van de balans, behalve die voor debiteuren en voorraad, die recht onder het activum moeten staan. In het systeem van het dubbel boekhouden vindt de periodieke toevoeging plaats met de journaalpost 4..
Een voorziening heeft als doel om uitgaven uit te smeren over meerdere jaren, ten einde het resultaat niet te veel te laten fluctueren. Het gebruik van voorzieningen kan goed verduidelijkt worden aan de hand van twee economische beginselen, namelijk het 'matching principe' en het 'voorzichtigheidsbeginsel'.
Er is een redelijke mate van zekerheid dat de toekomstige uitgaven zich voor zullen doen. Het is niet verplicht om een voorziening te vormen.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: voorziening (zn) : faciliteit, provisie, uitrusting, verschaffing.
Het vreemd vermogen bestaat uit schulden en voorzieningen. Het verschil hiertussen is dat je bij schulden de omvang en het betaalmoment weet; bij voorzieningen alleen dat je nog betalen, onbekend wanneer en hoeveel. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud en toekomstige belastingen.
Ad 1) Afschrijvingsreserves (geblokkeerde reserves) Dit is een bijzondere categorie bestemmingsreserves om kapitaallasten van investeringen in de begroting te dekken.
Een bestemmingsreserve maakt onderdeel uit van het eigen vermogen en wordt ingesteld door een besluit van de deelraad. Een voorziening maakt onderdeel uit van het vreemd vermogen en is gevormd door het nemen van een last. Een bestemmingsreserve is vrij besteedbaar, in tegenstelling tot een voorziening.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening. Zie in één oogopslag je passiva in een cloud-based boekhoudprogramma als Debitoor.
De linkerkolom bestaat uit de debetzijde van de balans (bezittingen, ook wel activa genoemd) en de rechterkolom bestaat uit de creditzijde van de balans (schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd). De bezittingen bestaan uit vaste activa, vlottende activa en debiteuren, samen ook wel 'activa' genoemd.